Svet

Danes mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami

STA / S.R.
25. 11. 2012, 09.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Danes obeležujemo mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami, ki ga je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila leta 1981.

Kampanje za pravice žensk ob tem dnevu pripravljajo po vsem svetu, pridružujejo se jim tudi slovenske civilnodružbene organizacije. V Ženski svetovalnici poudarjajo odgovornost vseh za nasilje v družbi.

25. november je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami v spomin na tri sestre Mirabal, politične aktivistke v Dominikanski republiki, ki so se uprle diktatorju Rafaelu Trujillu in bile zaradi tega leta 1960 umorjene.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je v sporočilu ob tej priložnosti opozoril, da je na milijone žensk in deklet po svetu žrtev pretepanja, posilstva, genitalnega pohabljanja ali celo umorov, kar predstavlja grozljive kršitve človekovih pravic. Na bojišču, doma, na ulici, v šoli, na delovnem mestu ali v svoji skupnosti do 70 odstotkov žensk na neki točki v svojem življenju izkusi na lastni koži fizično ali spolno nasilje, je zapisal.

"Preveč pogosto storilci ostanejo nekaznovani. Zaradi kulture nekaznovanosti se ženske in dekleta bojijo spregovoriti. Boriti se moramo proti občutku strahu in sramu, ki žrtve dodatno kaznujeta, glede na to, da je bilo nad njimi že storjeno kriminalno dejanje, sedaj pa se še soočajo s stigmatizacijo. Storilci bi morali biti tisti, ki naj občutijo sram, ne pa njihove žrtve," je v sporočilu poudaril Ban.

Vse vlade je pozval, naj uresničijo svoje obljube za odpravo vseh oblik nasilja nad ženskami in dekleti, hkrati pa je pozval vse ljudi, naj podprejo ta pomemben cilj.

Dnevi akcij proti nasilju nad ženskami, ki so del svetovne kampanje za pravice žensk, bodo sicer potekali do 10. decembra, ko sicer obeležujemo svetovni dan človekovih pravic.

Pri nas so akcije osveščanja prebivalcev o oblikah, vzrokih in posledicah nasilja ter tudi o potrebnih ukrepih ob nasilju potekale že v preteklih dveh dneh.

V društvu Ženska svetovalnica poudarjajo, da se vse prevečkrat zgodi, da pogledamo stran, ko se dogaja nasilje. Čeprav do nasilja večinoma prihaja v družini, to po njihovih navedbah ni oseben temveč družbeni problem, ki temelji na neenaki porazdelitvi moči med spoloma. Po podatkih statističnega urada je nasilje v družini lani utrpelo 1584 žensk, umorjenih pa je bilo 19.