Svet

Ericsson: Leta 2018 3,3 milijarde pametnih telefonov

STA / S.R.
25. 11. 2012, 09.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Svetu se obeta eksplozija na trgu pametnih telefonov, se je številnim podobnim napovedim ta teden pridružil še Ericsson.

Proizvajalec pričakuje, da se bo število pametnih telefonov v uporabi do konca leta 2018 potrojilo in bo doseglo številko 3,3 milijarde, kaže poročilo, ki ga je Ericsson objavil ta teden.

Ericssonovo redno poročilo Mobility Report kaže, da je bilo v tretjem letošnjem četrtletju med vsemi prodanimi telefoni skoraj 40 odstotkov pametnih. Mobilni prenos podatkov se je na letni ravni podvojil, med letoma 2012 in 2018 pa se bo okrepil kar za 12-krat, predvsem na račun video vsebin, napoveduje proizvajalec.

Že sedaj so video vsebine tiste, ki največ prispevajo k obsegu mobilnega prenosa podatkov. Predstavljajo četrtino vsega prometa na pametnih telefonih in 40 odstotkov na tabličnih računalnikih. S tem pa se krepi pritisk na izboljšanje kakovosti omrežij.

Število mobilnih naročnikov bo po napovedih Ericssona letos doseglo 6,6 milijarde, leta 2018 pa 9,3 milijarde. Na letni ravni se je število naročnikov povečalo za devet odstotkov, na četrtletni ravni pa za dva odstotka.

Za okoli 35 odstotkov rasti je zaslužena Kitajska z okoli 40 milijoni novih naročnin. Brazilija z devetimi milijoni, Indonezija s sedmimi in Filipini s petimi so sledili na lestvici tistih držav, v katerih se je število naročnin povečalo najbolj.

Do srede letošnjega leta je bilo omrežje LTE na voljo okoli 455 milijonom ljudem po vsem svetu. V petih letih naj bi se ta delež povečal na polovico svetovne populacije, še navaja poročilo.