Svet

Po orkanu Sandy še snežno neurje

STA / S.R.
8. 11. 2012, 07.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zaradi snežnega neurja, ki je v sredo zajelo območje vzhodne obale ZDA od Pensilvanije do Massachusettsa, so morali odpovedati okrog 1300 poletov, prekinjen je bil železniški promet, več deset tisoč odjemalcev pa je ostalo brez elektrike.

Območje si sicer še ni opomoglo po uničujočem orkanu Sandy. Newyorški župan Michael Bloomberg je pred neurjem ljudem na ogroženih območjih ob obali, ki bi jih lahko spet prizadele poplave, svetoval, naj se umaknejo na varno, vendar ukaza ni izdal.

Za razliko od orkana Sandy tokratno neurje do večerne plime v mestu sicer ni povzročilo poplav. Obalo so vseeno zaščitili z zasilnimi nasipi.

Župan je ukazal zaprtje plaž in parkov. Sunki vetra so ponekod dosegli do 90 kilometrov na uro, kar je precej manj kot med orkanom Sandy. Večina ljudi zato ni ubogala priporočila o evakuaciji.

Kljub temu se je spet porušilo več dreves, ki so trgala daljnovode, in do večera je bilo v mestu New York brez elektrike znova 11.000 odjemalcev.

Na Long Islandu se je število odjemalcev brez elektrike povišalo s 150.000 na 198.000, podobno je bilo tudi v sosednji državi New Jersey, kjer je guverner Chris Christie dejal, da zdaj čakajo samo še na invazijo kobilic in katastrofa bo lahko popolna. Do večera je bilo ponovno brez elektrike 60.000 odjemalcev.

Orkan Sandy je prejšnji teden najhuje prizadel prav New Jersey in New York. Sicer pa je po severovzhodu ZDA terjal več kot sto žrtev, 8,5 milijona strank je ostalo brez elektrike. Trenutno jih je brez elektrike še 675.000 in novo snežno neurje odpravljanje težav le še otežuje.

Zaradi snežnega neurja je bil oviran ali prekinjen tudi promet na nekaterih cestah, primestni vlaki v New Yorku ponovno niso vozili, do danes opoldne pa so prepovedana tudi vsa gradbena opravila v mestu. Za ljudi, ki se po orkanu Sandy nimajo kam zateči na toplo, je mesto New York odprlo 200 centrov za ogrevanje.

Guverner države New York Andrew Cuomo, ki že dva tedna priganja odgovorne k hitrejši obnovi po Sandy, je v sredo odpustil enega od direktorjev v državni upravi za posredovanje v nesrečah Stevena Kuhra. Novo službo si bo moral poiskati, ker je delovno ekipo za odpravljanje posledic poslal na svoj dom, da mu odstrani drevo z dvorišča.