Svet

V streljanju v Moskvi pet mrtvih

STA / S.R.
7. 11. 2012, 20.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V neki moskovski pisarni je danes po navedbah ruskih oblasti 30-letnik ustrelil in ubil pet svojih sodelavcev, poleg tega pa huje ranil še dva.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP naj bi bil strelec depresiven zaradi konca zveze z nekdanjim dekletom, ki je bilo prav tako njegova sodelavka.

30-letni Dimitrij Vinogradov je danes zjutraj z dvema lovskima puškama vdrl v pisarno in začel svoj strelski pohod. Pri tem je ubil tri sodelavce in dve sodelavki, ranil pa še enega sodelavca in eno sodelavko. Njegovega nekdanjega dekleta, ki je zaposleno pri istem podjetju, v času napada ni bilo v pisarni.

Vinogradov je strelski napad izvedel v pisarnah verige lekarn Rigla na severovzhodu Moskve. Po streljanju se je brez upiranja predal policiji.

Nekaj ur pred strelskih pohodom je sicer 30-letnik na spletu objavil manifest, v katerem je izrazil svojo sovraštvo do človeštva. Ruski mediji ga zato že primerjajo z norveškim množičnim morilcem Andersom Behringom Breivikom, ki je lani v strelskem pohodu ubil 69 ljudi.

"Sovražim človeško družbo! Gabi se mi biti del te družbe! Sovražim nesmiselnost življenja!" je Vinogradov zapisal v manifestu, ki ga je objavil na priljubljenem ruskem socialnem omrežju VKontakte. "Edini način, da upravičim svoj obstoj na tem svetu, je, da z njega odstranim čim več delcev človeškega komposta," je še zapisal.

Eden od razlogov za to brutalno dejanje bi sicer lahko bila nesrečna ljubezen. Napadalčeva mati je po napadu za ruske medije namreč povedala, da je bil njen sin depresiven zaradi razhoda z dekletom, ki je bilo njegova sodelavka. Zaradi depresije je jemal zdravila, pred napadom pa naj bi pet dni zapored prekomerno užival alkohol.

Po navedbah ruske tiskovne agencije Ria Novosti naj bi bil sicer razlog za napad Vinogradova zaljubljenost v neko drugo sodelavko, ki pa mu čustev ni vračala.