Slovenija

Začenja se preventivna akcija za manj alkohola na cestah

STA
8. 11. 2012, 06.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po Sloveniji se danes začenja tretji del preventivne akcije 0,0 šofer - trezna odločitev za manj alkohola na cestah. Do sobote bodo aktivnosti policistov osredotočene na martinovanje, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Namen akcije je zmanjšati škodljivo rabo alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi v cestnem prometu, ter število prometnih nesreč, ki so posledica uživanja teh snovi.

Akcija poteka štirikrat letno v štirih ločenih obdobjih. Tokrat bodo policisti po metodologiji PROMIL tudi poostreno nadzirali voznike tovornih vozil in avtobusov.

Glede na izkušnje in podatke o vožnji pod vplivom substanc, so problematični zlasti vikendi oziroma petki in sobote ter nočni čas. Zato se bodo policisti usmerili predvsem na lokalne prireditve, kjer se zbirajo mladi.

Javna agencija za varnost prometa bo v času akcije kandidate opozarjala na nezdružljivost vožnje in alkohola, drog ter drugih substanc in bo na izpitnih centrih po Sloveniji razdeljevala tudi preventivno gradivo.

Da bi tudi letos zmanjšali število žrtev nesreč, povezane z alkoholom, je nujno sodelovanje vseh udeležencev v cestnem prometu. Ministrstvo za zdravje zato poziva vse, da pred vožnjo in med njo ne uživajo alkohola, mamil in drugih substanc, da upoštevajo dejstvo, da alkohol v organizmu ostane tudi do 12 ur in več po zaužitju ter da naj tudi kot pešci in kolesarji ravnajo odgovorno v prometu s trezno glavo.

Hkrati pozivajo organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov ter trgovce, naj pri prodaji in ponudbi alkoholnih pijač dosledno spoštujejo določbe zakona o omejevanju porabe alkohola.

Akcijo sicer koordinira ministrstvo za zdravje v okviru resolucije nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje 2012-2021.