Svet

Obami čestitke za zmago iz vsega sveta

STA / S.R.
7. 11. 2012, 19.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Barack Obama, ki je bil na torkovih volitvah ponovno izvoljen za ameriškega predsednika, še naprej prejema čestitke iz sveta.

Čestitali so mu tudi afganistanski predsednik Hamid Karzaj, pakistanski predsednik Asif Ali Zardari, generalni sekretar ZN Ban Ki Moon ter papež Benedik XVI. in dalajlama, poročajo tuje tiskovne agencije.

Karzaj je ob zmagi Obame izrazil upanje, da bodo odnosi med ZDA in Afganistanom poslej še tesnejši. Kot je ocenil, jih je mogoče razširiti na podlagi skupnih interesov. Med Washingtonom in Kabulom je sicer v zadnjem času kljub obsežni finančni in vojaški pomoči ZDA deželi pod Hindukušem vladala precejšnja napetost.

Poleg Karzaja so se ob Obamovi zmagi oglasili tudi afganistanski talibani. Priporočili so mu, naj se namesto na Afganistan raje osredotoči na težave doma. Kot so sporočili, bi moral preprečiti, da se ZDA obnašajo kot "svetovni policaj". Pri tem so zagrozili z nadaljnjimi napadi in uboji ameriških vojakov, ki jih je v Afganistanu trenutno okoli 67.000.

Pakistanski predsednik je v čestitki Obami izrazil prepričanje, da se bodo odnosi med ZDA in Pakistanom še naprej razvijali. Islamabad je ključni zaveznik ZDA v vojni proti terorizmu, a med Pakistanci v zadnjih dveh letih narašča protiameriško vzdušje, med drugim zaradi napadov ameriških brezpilotnih letal na pakistanski severzahod, ki velja za oporišče Al Kaide in talibanov.

Glede na anketo, ki jo je pred volitvami opravil britanski BBC in v njej zajel več kot 21.000 ljudi v 21 državah, so vsi z izjemo prebivalcev Pakistana podprli Obamo. Vzrok za to, da bi Pakistanci v Beli hiši raje videli republikanca Mitta Romneya, naj bi bili prav napadi ameriških brezpilotnih letal.

Sicer pa je vnovič izvoljenemu Obami čestital tudi generalni sekretar Združenih narodov. Pri tem ga je spomnil, da je pred mednarodno skupnostjo še veliko izzivov, pri čemer je posebej izpostavil ustavitev prelivanja krvi v Siriji in oživitev bližnjevzhodnega mirovnega procesa. Opozoril je tudi na pomen zagotovitve trajne rasti in soočanja s podnebnimi spremembami. Kot je sporočil Ban, pri vseh naštetih izzivih računa na aktivna prizadevanja ZDA.

Papež Benedik XVI. je Obamo zaprosil, naj ščiti vrednote svobode in pravičnosti. Kot so sporočili v Vatikanu, bo papež molil, da "bodo ideali svobode in pravičnosti, ki so vodili očete ZDA, še naprej osvetljevali pot tega naroda". Prav tako papež upa, da bo Bog vodil Obamo, ko se bo soočal z "zelo resnimi odgovornostmi svoje države in mednarodne skupnosti".

Tibetanski duhovni vodja dalajlama pa je v čestitki zapisal, da je Obama ob izvolitvi leta 2008 navdihnil svet s pozivom k odgovornosti za probleme, s katerimi se soočamo kot globalni državljani, za kar si je od takrat iskreno prizadeval. "Mislim, da je vaša vnovična izvolitev priznanje tem prizadevanjem," je dodal dalajlama.

Poleg vrste drugih evropskih voditeljev je demokratskemu predsedniku čestital tudi italijanski premier Mario Monti. Kot je zapisal, Italija "z vašo vnovično potrditvijo v Beli hiši ve, da lahko računa na močno in združeno Ameriko".

V Iranu se medtem tamkajšnji državni vrh ni uradno odzval. Je pa njegovo zmago zabeležila uradna tiskovna agencija Irna, ki je izrazila upanje, da bo vnovična izvolitev Obame vodila v nov pozitiven razvoj dogodkov, "ki ne bo tak kot v minulih štirih letih".