Narod z velikim srcem

Letos so se Slovenci zelo izkazali; rekordni zneski za pomoč ranljivim

Andraž Zupančič
22. 12. 2023, 06.15
Deli članek:

Dobrodelnost oziroma pripravljenost pomagati je del človekove narave. Slovenci smo že velikokrat pokazali, da smo narod z velikim srcem.

Martin Metelko
Na nogometni dobrodelni tekmi so s pomočjo Ibrahimovića zbrali 3,5 milijona evrov za poplavljence.

Prijatelja spoznaš v nesreči. Tako pravi stari pregovor, ki le potrjuje, da ekstremne razmere iz človeka izvabijo vse najboljše ali pa tudi vse najslabše. Slovenci kot narod veljamo za precej zaprte, zadržane in tudi individualiste, včasih kar lastni miselnosti pripisujemo rek »naj sosedu crkne krava«, a ko je to potrebno, znamo stopiti skupaj in drug drugemu pomagati.

Slabih in težkih trenutkov namreč danes res ne manjka; bolezen, revščina, požari, poplave ali druge neprilike nam le dodatno otežujejo življenje. Zato je toliko pomembnejše, da pride v ospredje dobrodelnost.

Tudi letos voditelji programa Radia 1 niso pozabili na ljudi, ki potrebujejo pomoč, in z 28-urnim dobrodelnim Zahvalatonom ter znanimi gosti v montažnem studiu v centru Ljubljane skrbijo za smeh, zabavo in dobro glasbo. Samo lani jim je s podobno akcijo in v sodelovanju s številnimi slovenskimi podjetji v 28 urah uspelo zbrati 1.154.874 evrov.

Poplave so na dan priklicale najboljše

V letu, ki mineva, smo se soočili z eno večjih naravnih katastrof našega časa. Poplave so uničile veliko narave in otežile življenje številnim ljudem, zato je bilo jasno, da bomo morali kot skupnost nekaj storiti. Samo čakati na pomoč oblasti ne bi prineslo ničesar, zato so posamezniki samoiniciativno in tudi druge organizacije stopili skupaj in pripravili vrsto dobrodelnih akcij.

Ena odmevnejših je bila zagotovo dobrodelna nogometna tekma v Ljubljani, kjer so nekdanje in sedanje zvezde tega športa z »globalnim« Zlatanom Ibrahimovićem na čelu zbrale kar 3,5 milijona evrov.

Otton Zajec
Kolesarjenje po celi Sloveniji vsako leto pokaže, kako dobrodelni so lahko Slovenci.

Veliko je bilo koncertov, zbiralnih in delovnih akcij; ljudje so prve dni pomagali čistiti posledice poplav, nato pa ponovno urejati in opremljati domove.

Kar nekaj dobrodelnih akcij v Sloveniji je tako rekoč tradicionalnih, na Radiu 1 jih pripravljajo več. Odmevna je na primer akcija Deželak junak, v kateri s svojevrstnim kolesarskim maratonom po Sloveniji ob sodelovanju znanih Slovencev zbirajo denar za otroke iz socialno ogroženih družin. Samo letos so zbrali krepko več kot milijon evrov; poslušalci in celotna Slovenija so s prispevki poskrbeli, da so tudi ti otroci lahko preživeli aktivne počitnice na morju.

Kot rečeno, se človekov pravi obraz pokaže v ekstremnih razmerah, a tudi drugačne težave so lahko dober razlog pomoči. Na primer bolezni, ki prizadenejo najmlajše. Spomnimo se akcije za malega Krisa, ki je takrat dodobra prebudila Slovenijo in v kateri so ljudje pokazali, da premorejo veliko srce. Z zbranimi sredstvi, bilo jih je za 3,5 milijona evrov, je Kris prišel do potrebnega zdravila, danes, nekaj let pozneje, pa fantič že hodi v vrtec in uspešno kljubuje bolezni. Kar je ostalo od denarja, pa so namenili zdravljenju še petih otrok.

Društva, kot je Viljem Julijan, so ustanovili s ciljem pomagati otrokom z redkimi boleznimi, ki le stežka pridobijo ustrezna zdravila. V tem času so z dobrodelnim skladom pomagali že 144 otrokom z redkimi boleznimi, z donacijami v višini 1,3 milijona evrov. In njihovega dela še zdaleč ni konec.

Saša Dragoš
Tudi gasilci občasno potrebujejo pomoč. In so jo deležni, kajti ljudje se zavedajo, da jih potrebujemo.

Ko pomoč potrebujejo tisti, ki pomagajo

Včasih pa pomoč potrebujejo tudi tisti, ki so sicer prvi pripravljeni pomagati. Gasilci so prava moč Slovencev, številni prostovoljci tudi za ceno lastnega zdravja in življenja ljudem priskočijo na pomoč. Za svoje poslanstvo pa potrebujejo tudi dobro opremo, zato ne preseneča dejstvo, da je veliko dobrodelnih akcij namenjenih pomoči gasilcem. Temu bi lahko rekli tudi naložba v lastno varnost, kajti usposobljeni in dobro opremljeni gasilci so eno od zagotovil, da v stiski ne boste ostali sami. Pri tem pa seveda ne gre pozabiti na druge člane interventnih skupin, od civilne zaščite do policije ali vojske, ki so vedno tam, kjer je pomoč potrebna.

Pomoči nikoli ni dovolj

Ob vsem tem se lahko upravičeno vprašamo, zakaj mora biti dejansko toliko pomoči odvisne od dobrodelnosti posameznikov ali skupin, ko bi morali vendar marsikaj sistemsko urediti na državni ravni. Kakorkoli že, dejstvo je, da nas dobrodelnost tudi povezuje kot celoto in pomaga, da skupaj prebrodimo težke čase. Ali kot je pred časom dejala ena od voditeljic Radia 1: »Ni vedno lahko 'fehtati'. Težko je vedno znova ljudi prositi, naj dajo še in še in še.« A vendar ti vedno znova najdejo še nekaj evrov.