Vlak med Lendavo in Murskim Središčem

Ukinjeno progo obnovili zaradi utrjevanja vezi

M. S.
21. 12. 2023, 21.29
Deli članek:

Vlak je med Lendavo in Murskim Središčem v preteklosti že vozil, a so povezavo v času epidemije covida-19 ukinili. Zdaj so progo obnovili zaradi utrjevanja vezi.

Občina Lendava
Slovesnost so z glasbo in narodnimi nošami popestrili člani Hrvaškega kulturnega društva Pomurje iz Lendave

Prejšnji ponedeljek ob 11.45 se je na železniški postaji v Lendavi ponovno zaslišal zvok, ki je naznanil odhod vlaka v Mursko Središče. Slovesnosti ob oživitvi povezave med sosednjima krajema na slovenski in hrvaški strani meje so se med drugim udeležili župan Občine Lendava Janez Magyar, župan Murskega Središča Dražen Srpak, direktorica družbe Potniški promet Slovenskih železnic Darja Kocjan in predsednik uprave podjetja hrvaških železnic HŽ Potniški prevoz Željko Ukić. Strinjali so se, da obnova železniškega sistema izraža zavezanost k trajnostnemu razvoju ter utrjevanju gospodarskih in kulturnih vezi med sosednjima mestoma.

Slovesnost so z glasbo in narodnimi nošami popestrili člani Hrvaškega kulturnega društva Pomurje iz Lendave, nato je vlak odpeljal do Murskega Središča, kjer so prav tako pripravili krajšo slovesnost. Župan Magyar je poudaril, da je Lendava tako spet del železniškega sistema, kar bo olajšalo potovanja in povečalo mobilnost lokalnega prebivalstva, hkrati pa je opozoril, da bo treba v prihodnje proge tudi nadgrajevati.

Sašo Radej
Slovenske železnice so pred kratkim uvedle nove uniforme.

Po novem na vlak tudi s kolesom

Povezava med Lendavo in Murskim Središčem je obstajala že v preteklosti, a so jo v času epidemije covida-19 ukinili. Kocjanova je povedala, da jih zelo veseli, da je z novim voznim redom ponovno vzpostavljena ta povezava. »Mi smo uredili povezavo iz Ormoža do Čakovca. Tako imamo oboji po dva para vlakov dnevno,« je še pojasnila. Vozni red iz Lendave oblikujejo hrvaške železnice. Vlak vozi dvakrat na dan, in sicer ob 11.45 in 16.41, po novem pa lahko potniki na vlak vzamejo tudi kolo.