BiH

Pripor zaradi prisluškovanja sodnikom in tožilcem

A.S./STA
21. 12. 2023, 19.42
Posodobljeno: 21. 12. 2023, 19.45
Deli članek:

Sodišče BiH je danes za suspendiranega predsednika tega najvišjega rednega sodišča v državi Ranka Debevca in bivšega direktorja obveščevalno-varnostne agencije OSA Osmana Mehmedagića odredilo enomesečni pripor zaradi suma zlorabe položaja in ponarejanja uradnih dokumentov. Sumijo ju prisluškovanja sodnikom in tožilcem.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Po navedbah tožilstva sta osumljena, da sta avgusta in septembra 2020 izdala naloge za prisluškovanje telefonom sodnikov sodišča BiH in tožilcem, je na obravnavi na sodišču v sredo povedala tožilka Bojana Jolović. Pojasnila je, da je tožilstvo zanju zahtevalo 30-dnevni pripor iz bojazni, da bi lahko vplivala na priče ali uničila dokaze. Med preiskavo je namreč naletela na toliko obstrukcij, kot še nikoli v svoji karieri, je dejala. Zato so prepričani, da brez njunega pripora preiskave ne bo mogoče izvesti, poroča Radio Slobodna Evropa.

Povedala je, da je v omenjenih primerih Debevec odobril uradne zahteve Mehmedagića za prisluškovanje na podlagi takšnih utemeljitev agencije OSA, da bi bilo vsakemu laiku jasno, da ne zadoščajo za odobritev prisluškovanja telefonskim pogovorom. Vsi ti nalogi so izginili iz evidenc sodišča BiH in tožilstvo sumi, da so uničeni, je dodala.

Izpostavila je še, da sta prisluškovala sodnikom in tožilcem, ki so se ukvarjali s primeri, ki so bili povezani z njima oziroma v katerih sta bila omenjena, torej sta bila zainteresirana zanje. Za katere primere gre, ni povedala, je pa dodala, da so tožilcem prisluškovali na zasebnih telefonih. Debevec je na obravnavi zatrdil, da se teh nalogov izpred treh let ne spomni, saj jih je kot predsednik sodišča izdal več sto.

Debevca in Mehmedagića je v ponedeljek aretirala policija na podlagi naloga tožilstva BiH. Debevca so nato v sredo suspendirali s položaja predsednika sodišča BiH, na katerem je od leta 2016. Mehmedagića, ki velja za tesnega sodelavca in zaupnika predsednika največje bošnjaške Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirja Izetbegovića, pa je februarja letos zamenjala vlada, oblikovana po lanskih volitvah, v kateri SDA ne sodeluje. Že kot direktorja agencije OSA so ga preiskovali zaradi zlorabe položaja in poneverjanja diplome, a je bil na sodišču oproščen. Zaradi komunikacij z njim v času preiskav pa so tudi proti Debevcu uvedli disciplinski postopek, a brez kazenskih ukrepov. Debevcu je ob tem pristojna komisija lani izrekla javni opomin zaradi neprimernih stikov z osebami, proti katerim je potekal postopek pred sodiščem BiH.