V domačem kraju ubil očeta

To je strelec, ki je kriv za pokol na filozofski fakulteti v Pragi

G.G.
21. 12. 2023, 18.49
Posodobljeno: 21. 12. 2023, 22.04
Deli članek:

24-letni študent zgodovine David Kozak je v popoldanskih urah vstopil na filozofsko fakulteto v središču Prage in začel streljati. Ubil je 14 ljudi.

Policie ČR
David Kozak je bil diplomirani zgodovinar, ki je nadaljeval študij zgodovine na magistrski stopnji. Njegovo diplomsko delo o revolucionarnem dogajanju leta 1846 v Krakovu in okolici je bilo nagrajeno. Nadaljeval

V stavbi na trgu Jana Palacha je ob streljanju zavladala panika. Študenti so se skrili, zaprli v učilnice in kabinete, nekateri so našli zavetje pod okni na stavbi. Strelec je stopil tudi na balkon in streljal po ulici. Kmalu zatem je policija sporočila, da je »eliminiran«. Ni še jasno, ali so ga policisti ustrelili ali je storil samomor.

Češki mediji pišejo, da gre za 24-letnega Davida Kozaka iz mesteca Hostoun v bližini praškega letališča. V mladeničevi glavi je dokončno prišlo do kratkega stika že dopoldan. V domači hiši je ubil očeta, poskušal v kleti aktivirati bombo, a ni uspel. Policisti so bili o umoru v Hostounu obveščeni ob 12.45. Takoj so pričeli z iskalno akcijo, Kozak pa je bil na poti do centra Prage. Policisti so predvidevali, da bo odšel na predavanja, ki jih je imel ob 14. uri na ulici Celetna, v stavbi, ki je nekaj minut hoje oddaljena od glavne stavbe filozofske fakultete. A ni šel tja, vstopil je glavno stavbo in poskrbel za katastrofo.

Policie ČR
Potem ko je umoril očeta, je policija začela z lovom na Davida Kozaka.

Njegov motiv? O tem bo več pokazala preiskava, takoj pa so se po družbenih omrežjih razširile govorice, da je bil Kozak simpatizer nekaterih norcev, ki so nedavno izvedli množične pokole na šolah v Rusiji. Na Telegramu naj bi vodil nekakšen dnevnik, v katerem naj bi pisal, da je vedno sanjaril o izvedbi množičnega poboja, v zadnjem tednu pa je stokal, da sovraži to življenju in da bi bilo najbolje, če vse skupaj konča, pri čemer želi povzročiti čim več bolečine drugim.

Policija zelo resno preiskuje domnevno, da je Kozak prejšnji petek v Klanovičkem gozdu na vzhodnem obrobju Prage ubil 32-letnega moškega in njegova dvoletno hčerkico.