Zanimivosti

Kraji v Italiji, ki jih morate obiskati decembra

Vsebino podpira: Petrol d. d.
21. 12. 2023, 18.06
Deli članek:

Že nekaj dni lahko tisti, ki iščete darila ali nove bleščice in okraske za praznična drevesca, računate na dodatno možnost: božične sejme. Od severa do juga Italije so stojnice znova napolnile številna italijanska mesta in številnim Italijanom in tujcem ponudile dodatno priložnost za načrtovanje decembrskega izleta.

Foto: Petrol d. d.

Štirje kraji v bližini slovenske meje pa so decembra še posebno lepi! Splača se jih obiskati. Preden se odpravite na pot do njih, pa poskrbite, da boste tja in nazaj prišli varno. V paket varnosti in udobja spada tudi visokokakovostno gorivo, kot je gorivo Q Max iz Petrola.

Gardsko jezero – božična »nordijska« vasica

Foto: Petrol d. d.

Med decembrom in januarjem so zgodovinska središča najlepših vasi ob Gardskem jezeru polna barvnih luči, jaslic, okraskov in umetniških miniatur. Vse, kar vas bo obdajalo, bo imelo pravljično podobo, značilno za nordijske vasice. V Rivi del Garda so božični prazniki zares poseben čas v letu. Menda prav tu počitnikuje Božiček. Najmlajši se bodo z njim lahko srečali v hiši Božička Rocca v Rivi del Garda in poslali pisma s prošnjami za darila na Božičkovi pošti. Seveda je kraj poln stojnic in napolnjen s prazničnim vzdušjem.

Vipiteno, Bressanone in Trento

Foto: Petrol d. d.

Vipiteno, mestece v Alto Adigeju, se vsako leto med prazniki spremeni v pravo božično čarovnijo. Tradicionalni božični sejmi v Vipitenu so med najbolj znanimi in obiskanimi v Italiji ter so eden najbolj pričakovanih dogodkov zimske sezone v regiji Trentino-Alto Adige.Tisti, ki jim je bolj mar za okolje, bodo z veseljem obiskali tudi tržnico v Bressanoneju, odprto do 6. januarja, ki je skupaj z Meranom, Bolzanom, Brunicom in Vitipeno del tako imenovane »poti petih zvezdic«. Vseh pet lokacij je namreč za svoje dogodke pridobilo certifikat Zeleni dogodek. In če ste že v pokrajini Trentino-Alto Adige, potem skočite še do Trenta. Za ljubitelje tržnic je Trento še ena obvezna postaja. Mestne tržnice, odprte do 9. januarja, izstopajo tudi po trajnosti. Pravzaprav nekateri razstavljavci ponujajo izdelke 0 km (kar pomeni, da so narejena na kraju dogodka), drugi namizno posodo, ki jo je mogoče reciklirati. Pa ne samo to; energija, ki jo uporabljajo na trgu, je v celoti proizvedena iz obnovljivih virov.

Petrol d. d.
Petrol d. d.

Lignano Sabbiadoro – božič na morju

Lignano Sabbiadoro je eno najbolj znanih obmorskih letovišč na Jadranu, a tudi tu zadiši po praznikih. Kraj je namreč znan po prireditvi Natale d'A ...Mare – božič na morju. Vključuje dogodke, kot sta božična vas okusov (Villaggio del Gusto di Natale) in peščene jaslice (Presepe di Sabbia), ki jih ustvarjajo umetniki z vsega sveta. Ko se pogrejete z dobrim kuhanim vinom ali vročo čokolado, nadaljujte pot proti Božičkovi vasi, priljubljenemu kraju vseh otrok. Na praznični tržnici, ki je prava mala vas iz lesenih hišk, so obrtniki in ustvarjalci. Med temi stojnicami lahko najdete veliko daril in okrasnih idej za božič.

Božič na morju se dogaja do 7. januarja in je brez dvoma čudovita priložnost za enodnevni izlet z vseh koncev Slovenije.

Trst – popolna mešanica božičnih sestavin

Foto: Petrol d. d.

Trst gosti čarobni in očarljivi božični sejem, ki ga tradicionalno pripravljajo na trgih Sant'Antonio, Ponterosso in Borsa.Sestavine že poznate: nalezljivo praznično vzdušje, božične melodije, ki se širijo po ulicah, številne pisane luči, vabljive brunarice, kjer lahko grizljate dobrote, srkate vročo čokolado, raziskujete dragoceno lokalno obrt in seveda kupite kakšno darilo za najbližje ter tudi zase. Božično dogajanje v mestu je predvideno do nedelje, 7. januarja. Po tradiciji pa bo prvi teden decembra še sejem San Nicolò.

Gremo? Gremo!