Ljubiteljski jasličar

Jasli, ki poustvarjajo življenje v Kopru

Nataša Hlaj
21. 12. 2023, 21.25
Deli članek:

Sredi Čevljarske ulice, glavne koprske ulice, ki vodi do Titovega trga, so od prižiga prazničnih lučk odprta vrata na vrt ljubiteljskega jasličarja Aleša Logarja, ki že tretje leto obiskovalce navdušuje z izvirno podobo jaslic, ki imajo vsakič drugačno tematiko. Tokrat je v posebni niši poustvaril življenje v Kopru in okolici nekoč.

Nataša Hlaj
Prepoznavna Pretorska palača ima pomembno vlogo v “mestnem” delu jaslic.

Jaslice z maketami najpomembnejših znamenitosti v mestu in na podeželju bodo na ogled vse do 6. januarja, ko jih bo Aleš Logar razdrl in podaril. Lani so tako šle v dar koprski makedonski cerkvi. Kdor si želi ogledati nekoliko drugače jaslice, se lahko na dvorišču pri hišni številki Čevljarska 34 ustavi vsak dan med 16.30 in 20. oziroma 21. uro, ko si njihov izdelovalec vselej vzame čas in izmenja nekaj besed z radovednimi mimoidočimi ter jim pojasni, od kod zamisel za postavitev.

»Vse se je začelo, ko mi je pred tremi leti sinova tašča omenila, da je ta ambient tako lep in sugestiven, da bi vanj sodile jaslice. Po navadi imamo poleti v tej polkrožni niši mizo in stole, ker je v senci in je idealen prostor za počitek. Ko sem razmišljal o njenih besedah, sem si rekel, zakaj pa ne. Nikoli v življenju nisem postavljal jaslic, zdaj pa sem to vzel kot poseben izziv,« pravi Logar.

Nataša Hlaj
Aleš in Blanka Logar pred jaslicami, ki že tretje leto krasijo polkrožno nišo na njunem vrtu.

Čas, natančno ročno delo in potrpljenje

Izdeluje jih tako rekoč vse leto. »Postopoma, saj gre za veliko detajlov in natančnega ročnega dela, poleg tega želim biti z izdelkom zadovoljen,« pove. »Uporabljam das maso, stirodur, gips in druge primerne materiale. Za letošnjo postavitev sem porabil približno 180 metrov električnih kablov za lučke, priklopil sem tudi tri vodne črpalke. Vse mora delovati, kot sem si zamislil,« je ponosen Logar. Ko se posvetimo jaslicam, opazimo, da je vsaka malenkost premišljena. Detajli solin, ki so nekoč obkrožale Koper, ko je še imel otoško podobo, pa Kodarinov mlin v Dragonji, Pretorska palača v mestu in ob vsaki točki figurice ljudi, meščanov in kmetov, ki ponazarjajo življenjski utrip. Že ko je izdeloval letošnje jaslice, je bil Logar z mislimi pri tematiki tistih, s katerimi bo mimoidoče navdušil prihodnje leto. »Tematika bodo znamenitosti Rima,« razkrije in pokaže maketo rimskih term, ki je že v fazi izdelave.

Jaslice z dobrodelnim pečatom

Od 2. decembra do včeraj si je jaslice ogledalo že več kot 3000 obiskovalcev, lani v prazničnem obdobju je številka presegla 10.000. Logarjeve jaslice pa imajo tudi dobrodelni pečat. Lani so tako prostovoljne prispevke – nabralo se jih je za skoraj 2800 evrov – podarili društvu Palčica pomagalčica in dobrodelni škratki. Letos bodo donirali Caprisovemu Hladilniku toplega srca, del zbranega denarja bodo podarili gospodu, ki potrebuje terapije po kapi, morda tudi za ljudi na poplavljenih območjih.