Zanimivosti

7 prijetnih zimskih pohodov na Primorskem in Notranjskem

Vsebino podpira: Petrol d. d.
21. 12. 2023, 09.44
Deli članek:

Nekateri sicer prijetni vzponi na Gorenjskem in v osrednji Sloveniji pozimi postanejo dostopni le za najbolj izkušene planince. Če radi hodite, a vam ni do ostrih imskih razmer, so za vas odlična rešitev prijetni pohodi na vzpetine na Primorskem in Notranjskem.

Foto: Petrol d. d.

A preden se odpravite na pot do njih, poskrbite, da boste tja in nazaj prišli varno. V paket varnosti in udobja spada tudi visokokakovostno gorivo, kot je gorivo Q Max iz Petrola. Pripravili smo 7 odličnih predlogov, ki so primerni tudi za družine!

Nanos

Nanos je vedno odlična izbira, izognite se mu le, ko piha močna burja. To je visoka kraška planota v gorski pregradi, ki ločuje celinski del Slovenije od Primorja in ima strmo odrezan rob, imenovan Pleša. Vojkova koča stoji na južnem obrobju nanoške planote, v neposredni bližini Pleše, ki je lepo vidna z avtoceste, ko se peljemo proti morju ali z morja. Tam (preverite, kdaj je odprta!) si lahko privoščite domačo joto, štruklje in še kup dobrot.

Na vrh vodi več poti, najbolj prehojena pa je tista iz vasi Razdrto, po kateri boste na vrh sopihali okoli dve uri. Iz vasi Podnanos se lahko do Vojkove koče povzpnete tudi s kolesom, saj do vrha vodi makadamska pot.

Vremšica

Foto: Petrol d. d.

Vremščica leži med Senožečami, Pivko in Divačo. Najvišji vrh je Velika Vremščica (1027 m). Vzpon na hrib je lep, ne prenaporen, na vrhu pa je čudovit razgled. Ob lepih vremenskih razmerah razgled sega do Dolomitov, Julijskih Alp, prek Nanosa do Kamniško-Savinjskih Alp ter prek Javornikov, Snežnika in Slavnika do Jadranskega morja. Najbolj priljubljeni izhodiščni točki sta v Senožečah (1 ura in 45 min hoda) in v vasi Volče pri Pivki (1 ura in 30 min hoda).

Slivnica

Foto: Petrol d. d.

Slivnica kraljuje nad Cerkniškim jezerom. Otroke bo zagotovo zanimalo ljudsko izročilo, ki pravi, da so pod vrhom gore živele coprnice. Hudobne čarovnice so delale točo, čarale bolezni in z uroki kravam jemale mleko.

Gologlavi hrib je priljubljena izletniška točka in do planinskega doma tik pod vrhom vodi pot iz vsake vasi ob njegovem vznožju. Pogled na Cerkniško jezero je čudovit, posebno s »klopce ljubezni«. Do vrha boste potrebovali uro in pol (odvisno od izhodišča), premagali boste približno 500 metrov nadmorske višine. Poti do vrha so lahke in dobro označene, tako da so primerne tudi za družine z otroki. Na Slivnico pelje tudi makadamska cesta, zato jo lahko osvojite tudi s kolesom.

Slavnik

Foto: Petrol d. d.

Vrh Slavnika s pobočji so leta 1992 razglasili za naravni spomenik zaradi pisanega kraškega travniškega rastlinstva (tržaški svišč, košutnik, narcise, Jacquinijev ranjak, zlati koren) ter številnih redkih in endemičnih živalskih vrst (metuljev, strig, pajkov). S Slavnika se ob lepem vremenu ponujajo izjemni razgledi na Jadransko morje, Dolomite, Julijske in Karnijske Alpe, Karavanke, Kamniško-Savinjske Alpe ter bližnje gore, kot so Golaki, Vremščica in Snežnik. Največ obiskovalcev Slavnika si za izhodiščno točko izbere vas Podgorje (do vrha je 1 ura in 40 minut zmerne hoje po lahki označeni poti) ali vas Skadanščina (do vrha je 1 ura in 30 minut zmerne hoje po lahki označeni poti).

Sveta Trojica pri Pivki

Foto: Petrol d. d.

Sveta Trojica pri Pivki je neporaščen razgledni vrh, visok 1106 metrov. Po pripovedki Frana Levstika iz leta 1850 naj bi nekoč v okolici živel dobrodušni silak Martin Krpan. Dostop na vrh Svete Trojice je mogoč z različnih strani, najbolj znana izhodiščna točka pa je v vasi Trnje pri Pivki (1 ura in 45 minut hoda). Na vrh lahko pridete tudi iz postojnske smeri. Poti so dobro označene, dostop pa je lahek in primeren tudi za družine z otroki. Z vrha je lep razgled na okoliške hribe, kot so Nanos, Vremščica, Javornik in Snežnik, ob zelo jasnem vremenu pa pogled seže do Dolomitov, Julijskih Alp, Karavank in Jadranskega morja. Ob povratku si lahko ogledate še Pivška presihajoča jezera.

Petrol d. d.
Petrol d. d.

Lipnik

Lipnik je na jugozahodnem robu Podgorskega krasa nad vasjo Rakitovec, od koder se odpre čudovit razgled na celotno Istro, Tržaški zaliv in Jadransko morje. Pot na vrh je prijetna in polna lepih razgledov. Avto pustite v Zazidu pri otroškem igrišču, nato se vrnete v vas, kjer se začne pot na Lipnik. Pot bo ob zmernem tempu trajala približno 1 uro in 40 minut minut, vmes pa boste premagali 414 metrov nadmorske višine. Pohod lahko podaljšate tudi do bližnjega Goliča in se po krožni poti, ki bo vaš izlet podaljšala za dobro 1 uro, vrnete v Zazid.

Sabotin

Foto: Petrol d. d.

Tudi če Sabotina nad Novo Gorico še niste osvojili, zagotovo poznate znameniti kamniti napis Tito na njegovem pobočju. Vzpon je sicer strm, a tehnično nezahteven. Sabotin ima tudi zanimivo zgodovino, saj so tu potekale najhujše bitke v prvi svetovni vojni. Vzpetina je zato prevrtana s številnimi vojaškimi rovi, ostalo pa je tudi veliko bunkerjev. Že pred vzponom si morate vzeti nekaj minut za ogled železniškega mostu z največjim kamnitim lokom na svetu, ki je razpet čez Sočo, zgrajen pa je bil še pod Avstro-Ogrsko leta 1906 in je veljal za ključni objekt na drugi železniški povezavi med Trstom in Dunajem.

Gremo? Gremo!