Zanimivosti

5 zelo posebnih kulinaričnih doživetij v Sloveniji

Vsebino podpira: Petrol d. d.
20. 12. 2023, 09.31
Deli članek:

Gotovo ste že kdaj razmišljali, da bi se učili peči pico v Neapljo ali delati suši na Japonskem. A zakaj ne bi z edinstvenimi kulinaričnimi doživetji, začeli kar doma, v Sloveniji? Morda lahko pečete ribe skupaj z mojstri iz ribogojnice Fonda ali pa si privoščite večerjo v velenjskem podzemlju, kjer so nekoč malicali samo rudarji?

Foto: Petrol d. d.

Za vas smo izbrali 5 edinstvenih doživetij, ki ne bodo razvedrili le vašega želodca, ampak tudi duha. Preden se odpravite na pot, pa poskrbite, da boste tja in nazaj prišli varno. V paket varnosti in udobja spada tudi visokokakovostno gorivo, kot je gorivo Q Max iz Petrola. Zdaj pa gremo ...

Meet Meat & Eat – zgodba o mesu, za katerega si je vredno vzeti čas

V Murski Soboti pravijo, da si je potrebno za pravi zrezek vzeti čas. Tako lahko v družbi izkušenih chefov, Daniela Sukiča in Boštjana Lačna, in priznane prekmurske šunkarne Kodila spoznate skrivnosti priprave okusnih zrezkov od procesa zorenja mesa do peke na odprtem ognjišču. Postanite mojster ali mojstrica v njihovi pripravi in skupaj s hišnim chefom ustvarite gurmansko pojedino, pri kateri bo vsak grižljaj nepozabno doživetje.

Mediteranska kuharska delavnica priprave rib z Ireno Fonda

Foto: Petrol d. d.

Ribji vrt Fonda je v resnici zanimiv tudi pozimi, čeprav je za goste odprt čez celo leto. Če se želite naučiti vse o pripravi rib in morskih sadežev, morate potrkati na njegova vrata. Skupaj z mojstri se boste naučili pravilno čistiti in filirati ribe, spoznali boste tehnike dimljenja in male skrivnosti priprave najboljših morskih jedi, in to pod borovci ob morju na štiriurni delavnici.

Od buče do olja – Oljarna Kocbek

Foto: Petrol d. d.

Veste, da je bučno olje zaščitena kulturna dediščina Slovenije? V Vidmu ob Ščavnici stoji stara oljarna Kocbek, kjer že tretja generacija prideluje prvovrstno bučno olje. Pri njih lahko okusite vrhunsko bučno olje v njegovih številnih izvedbah. Skupaj boste raziskovali zgodovino buč, vse od njihovega zorenja na poljih do pobiranja, čiščenja bučnih semen in mletja. Presenetili vas bodo z okušanjem lokalnih jedi z bučnim oljem, lahko pa boste ustvarili tudi svojo kulinarično mojstrovino.

Dobimo se na plac’ na ljubljanskem zajtrku

Foto: Petrol d. d.

Plečnikova tržnica je srce Ljubljane, ki še posebno močno bije ob sobotah, ko se veliko Ljubljančanov dobi na kavici v centru mesta. In večina domačinov bo rekla, da se dobijo kar »na placu«. »Plac« je glavna tržnica, kjer se stojnice na prostem šibijo pod težo sveže zelenjave in sadja, pod streho pa diši po mlečnih, mesnih, pekovskih in drugih izdelkih. V gostinskih lokalih se prva kava pije že navsezgodaj zjutraj, ponudbo tržnice pa dopolnjujejo tudi raznovrstni jedilniki v restavracijah in kioskih z ulično hrano.

Organizirano doživetje Dobimo se na plac' ponuja drugačno doživetje ljubljanske osrednje tržnice. Skozenj lahko spoznate njene prodajalce in njihove zgodbe ter našo raznoliko gastronomsko dediščino, mimogrede pa osvojite nova znanja, okusite ljubljanske kulinarične dobrote iz bogate sezonske ponudbe in si izberete sveže sestavine.

Petrol d. d.
Petrol d. d.

Velenjsko podzemlje – kulinarično doživetje 160 metrov pod zemljo

Velenjsko podzemlje ponuja edinstveno kulinarično doživetje, ki vas popelje 160 metrov pod zemljo v svet rudniških rovov. Spustite se z najstarejšim dvigalom v Sloveniji v Muzej premogovništva Slovenije. V najgloblji slovenski jedilnici izkusite knapovsko okolje in vrhunske jedi ali na kratko na mizo bo prišla »Štajgerjeva južna« s 4 hodi. Vaša kulinarična avantura bo popolna z degustacijo lokalnih vin, ki so skrbno izbrana in prilagojena jedem. Lokalni vinarji prispevajo k celovitemu doživetju s svojimi vrhunskimi vini, ki se odlično ujemajo z jedmi, pripravljenimi za vas. Po zaključni vožnji s podzemnim vlakom vas v rudarski črni garderobi čaka še kozarec penine in spominek presenečenja.

Gremo? Gremo!