Zanimivosti

Po praznično vzdušje v Avstrijo!

Vsebino podpira: Petrol d. d.
19. 12. 2023, 09.26
Deli članek:

Kakšno je praznično vzdušje na avstrijskem Štajerskem? Po božično vzdušje vam ni treba do Dunaja, saj po cimetu in prestah ter božični čokoladi diši tudi avstrijska Štajerska. December tam prinaša pravljično vzdušje, kjer se tradicija, božična okrasitev in toplo gostoljubje združujejo v čarobno doživetje. Izbrali smo tri mesta, kjer je božič morda najlepši na avstrijskem Štajerskem.

Foto: Petrol d. d.

Preden se odpravite na pot, pa poskrbite, da boste tja in nazaj prišli varno. V paket varnosti in udobja spada tudi visokokakovostno gorivo, kot je gorivo Q Max iz Petrola. Zdaj pa hitro po boižična doživetja!

Gradec: mesto adventa ob Muri

Foto: Petrol d. d.

Gradec, glavno mesto avstrijske Štajerske, v decembru zaživi z božičnim vzdušjem in prireditvami. Punč je pijača, ko jo morate poskusiti na stojnicah mesta, katerega ime izvira iz slovenske besede za mali grad – seveda le, če ne vozite.

Staro mestno jedro je čarobno z prazničnimi lučkami, okrašena tržnica na Glavnem trgu pa postane pravo središče božičnega dogajanja. Stojnice ponujajo domače izdelke, umetniške obrti in božične poslastice. Posebej čaroben je Schlossberg, grad na griču, ki se v prazničnem času osvetli in ponuja razglede na osvetljeno mesto.

Petrol d. d.
Petrol d. d.

Lipnica: Romantično praznično vzdušje med vinogradi

Lipnica (Leibnitz) je znana po svojih vinogradih, a v decembru postane božično-pravljična. Stari del mesta se prelevi v čarobno prizorišče z adventnimi lučkami, okrašenimi drevesi in tradicionalnimi stojnicami. Prikupno božično sejmišče sredi trga vabi obiskovalce k raziskovanju lokalnih izdelkov, umetniških obrti in kulturnih dogodkov.

Letos pa se veselijo že 13. adventne tržnice na Grottenhofu. To je nekdanje posestvo pri Lipnici iz 16. stoletja, a je bilo popolnoma prenovljeno. Več kot 60 stojnic prvi adventni vikend ponuja vrhunsko kulinariko in ročne izdelke. Vse diši po zimski hrani in pijači, v ozadju pa igra božična glasba. Prireditve v božičnem vzušju se dogajajo do januarja.

Marijino Celje: Praznično središče z globoko tradicijo

Foto: Petrol d. d.

Marijino Celje ali Mariazell, znano kot pomembno romarsko središče, v decembru zaživi z božičnim vzdušjem, ki odraža bogato tradicijo. Baziliko na Marijini gori okrasijo s prazničnimi lučkami, okoli nje pa se razprostirajo stojnice z domačimi izdelki. Božični koncerti in prireditve praznično vzdušje le še dopolnijo. Mariazell Advent bo imel svoja vrata odprta do nedelje, 23. decembra 2023.

Vsi kraji na avstrijskem Štajerskem ponujajo svojstveno doživetje božičnega časa, kjer se tradicija, kulinarika in čarobnost praznikov združijo v lepo doživetje. Gremo? Gremo!