Zanimivosti

Ne pustim se utišati, je odločen Žiga Turk, ki razkriva: Desni profesorji na univerzah si ne upajo priti z barvo na dan

Oglasno sporočilo
19. 12. 2023, 09.04
Posodobljeno: 19. 12. 2023, 09.14
Deli članek:

Polemične kolumne in izjave dr. Žige Turka, profesorja za ljubljanski fakulteti za gradbeništvo in geodezijo ter dvakratnega ministra v vladi Janeza Janše, mnogokrat razburjajo javnost ter sprožajo žolčne komentarje v medijih in na družbenih omrežjih. Lani je celo dobil bodečo nežo za najbolj seksistično izjavo leta. »Nerazumna in nepoštena nagrada«, pravi dr. Turk, ko se srečava v njegovi svetli pisarni na fakulteti. Po stari novinarski navadi najin pogovor snemam. A snema ga tudi dr. Turk. To se mi še ni zgodilo v novinarski karieri. Očitno ima profesor z novinarji slabe izkušnje.

Lani je dobil nagrado za najbolj seksistično izjavo in mnoge ženske so bile prizadete zaradi njegove izjave, da je posilstvo samo favl v seksu. Kaj danes pravi o tej izjavi in ali bi te besede znova javno zapisal.

O slovenskih politikih nima dobrega mnenja. Kdo je po njegovem pri nas profesionalni politik, razen Boruta Pahorja?

»A ni škoda, da gredo emancipacijski procesi v smeri, da bi ženske naredili čim bolj podobne moškim? Obratno se ne dogaja,« pravi Turk.

V knjigi sem kritičen do tega, da praznike vidimo zelo različno, saj se skoraj ob vsakem prazniku, ki pride po koledarju, v družbi, medijih in na družbenih omrežjih okoli nečesa tam spremo, pojasnjuje svoj odnos do praznikov.

Za kakšnega kolega po desetletjih ugotovim, da sva pravzaprav somišljenika, tako dobro skriva svoje prepričanje, pove o skrivanju ideoloških opredelitev v akademski sferi.

Zakaj meni, da je bilo v devetdesetih letih karierno manj nevarno biti na strani Demosa ali pomladi, kot je danes biti na strani SDS.

https://reporter.si/tiskana

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24