Seznam

Za mačke lahko usodna tudi praznična hrana in nekatere rastline

D.K.
20. 12. 2023, 11.28
Posodobljeno: 20. 12. 2023, 11.31
Deli članek:

Znano je, da mačke ne jedo le tistega, kar je zanje zdravo. Ampak posežejo tudi po škodljivih živilih. Nekatera človeška hrana je za mačko namreč zelo strupena, prav tako pa tudi rastline. Zato je pomembno, da se njihovi lastniki podučijo, kaj njihovi hišni ljubljenčki lahko jedo in česa ne.

Profimedia
Fotografija je simbolična

V prazničnih dneh bodite še posebej pozorni na praznične rastline, ki so za mačke strupene in lahko povzročijo zastrupitev, ki se lahko tudi tragično konča. Prav tako je potrebno paziti pri hrani, ki je pogosto na mizi čez praznike, pa tudi drugače, da ne pride v mačji gobček. Že majhne količine lahko povzročijo zdravstvene težave, tudi zastrupitev.

Kot opozarjajo strokovnjaki, mačke ne smejo uživati alkohola, saj lahko pri mačkah povzroči hude poškodbe jeter in možganov. Že majhna količina je dovolj, da povsem omaga. Večja količina alkohola pa je lahko zanje že usodna. Prav tako je lahko za mačke smrtno nevarna tudi čokolada. Privede do srčne aritmije, mišičnega tresenja in krčev. Na seznamu prepovedanih živil in hrane za mačke so tudi čebulnice v kakršnikoli obliki, saj lahko poškodujejo njene rdeče krvničke in povzročijo anemijo, kosti, grozdje, rozine ...

Prav tako so za mačke strupene nekatere praznične rastline. Najbolj nevarne so lilije, pa ne samo rastline, že njihov cvetni prah in voda iz vaze, v katero so lilije postavljene, sta za mačko lahko usodna (npr. ireverzibilna odpoved ledvic v do treh dneh).

Težave lahko povzroči tudi priljubljena božična zvezda, ki jo uvrščajo med rahlo strupene rastline. Pri mačkah lahko, če jo zaužijejo, povzroči drisko, bruhanje, krče, prekomerno slinjenje in povišano telesno temperaturo. Najbolj strupeni deli rastline so listi in steblo, ki vsebujejo tudi največ belega mlečka, ki je za mačke strupen.

Mačkam strupeni so tudi bela omela, bodika, bršljan, jeruzalemska češnja ...