Nasprotovala dogovorjeni poroki

Dosmrtna zaporna kazen za starša, ki sta umorila 18-letno hčerko

G.G.
20. 12. 2023, 11.19
Posodobljeno: 20. 12. 2023, 11.29
Deli članek:

Z izrekom dosmrtne zaporne kazni se je zaključilo sojenej za umor 18-letne Saman Abbas, ki je živela v Italiji.

Profimedia
18-letna Saman Abbas sta umorila starša, pomagal je njen stric.

Obnovimo zgodbo, o kateri smo že poročali. Saman Abbas, ki je spadala v drugo generacijo priseljencev v Italiji, je živela v mestu Novellara v pokrajini Reggio Emilia. Starši so jo jeseni leta 2020 začeli siliti v poroko s starejšim bratrancem, ki živi v Pakistanu. Saman se ni strinjala, zbežala je in se zatekla v varno hišo na območju Bologne. Policistom je pojasnila, da doma ni več varna. Njen oče jo je pretepal, ker ni sprejela družinskega predloga. Enkrat je proti njej zalučal nož, ki je za las zgrešil njeno glavo. Poleg tega ji je prepovedal šolanje. Ko pa je izvedel, da ima fanta, čeprav je bil Pakistanec. je popenil. Aprila 2021 so jo zvabili v past. Njena mama je potožila, da jo neizmerno pogrešajo, pri Alahu je prisegala, da so ji oprostili in da je dogovorjena poroka stvar preteklosti.

Profimedia
Shabbar Abbas je do konca sojenja trdil, da je nedolžen. Sodišče mu ni verjelo.

Konec aprila se je vrnila domov, mogoče le zato, da bi odnesla potni list. Posnetki nadzornih kamer iz Novellare iz 29. aprila kažejo tri osumljence z lopatami, »pajserjem« in modro vrečo. Naslednji dan je Saman odšla iz hiše v spremstvu staršev. Od takrat je ni bilo več na spregled. Njen oče je policistom dejal, da je odšla v Belgijo, kar se je izkazalo za izmišljotino. Mladenko so iskali, a našli šele novembra 2022. Mrtvo. Njeno truplo je bilo skrito na neki opuščeni kmetiji na severu Italije. Umora osumljeni in kasneje obtoženi oče umorjene Shabbar Abbas je pobegnil v Pakistan, kjer so ga avgusta prijeli in deportirali v Italijo. Mama umorjene se še vedno skriva v Pakistanu.

Profimedia
Sliko poljuba med Saman in njenim fantom sta videla starša. Pobesenela sta. Za hčerko sta imela v Pakistanu pripravljenega starejšega bratranca.

V torek so na sodišču v Reggiu Emiliji obtožena očeta in mater obsodili na dosmrtno zaporno kazen zaradi umora hčerke Saman. Na 14 let zapora so obsodili strica umorjene, Danisha Hasnaina, ki je po prepričanju tožilstva in sodišča pomagal pri ugrabitvi in umoru Saman.

Profimedia
Kraj, kjer so novembra lani našli truplo 18-letne Saman Abbas.

Profimedia
Trije osumljenci ujeti na nadzornih kamerah.