Preiskava v teku

V vrtcu umrl enoletni otrok: Zdravnik omenil, kaj bi lahko bil vzrok smrti

D.K.
20. 12. 2023, 12.00
Posodobljeno: 20. 12. 2023, 12.14
Deli članek:

Deček je med bivanjem v vrtcu v Novem Beogradu zaspal, se zbudil in začel bruhati. Nakar je umrl.

Profimedia
Fotografija je simbolična

V vrtcu v Novem Beogradu je včeraj umrl enoletni otrok. Po prvih podatkih so občani okoli 13.30 pri vrtcu opazili policijo in reševalno vozilo. Policija je opravila preiskavo. O primeru je bilo obveščeno višje državno tožilstvo, po neuradnih informacijah pa bodo truplo otroka poslali na obdukcijo, da bi ugotovili natančen vzrok smrti.

Pediater Saša Milićević je v današnji oddaji Jutro na Blic povedal, da bodo vzrok smrti otroka iz omenjenega vrtca ugotovili šele s preiskavo. Navedel je, da obstaja možnost, da gre za sindrom nenadne smrti, ki je ena najbolj travmatičnih situacij v medicini.

Sindrom nenadne smrti se pojavi pri otrocih, starih od 1 do 3 let. To se dogaja povsod. Običajno se pojavi pri otrocih moškega spola, pogosteje pri otrocih, ki so se rodili prej, pri otrocih, ki so imeli nizko porodno težo, to je pod 2,5 kg. Potem se to zgodi pri otrocih, katerih matere so med nosečnostjo pokadile 10 cigaret, kar poveča možnost sindroma nenadne smrti za 4-krat, je pojasnil Milićević.

Eden od preventivnih ukrepov je, da dojenček spi na trdi podlagi, da ne spi na trebuhu, da ni ob njem veliko igrač, tudi plišastih ne, da ni veliko blazin, ker to lahko moti dihanje. Otroci naj ne spijo pri starših, še posebej, če starši uporabljajo pomirjevala, so vinjeni ali preutrujeni. Dojenček naj spi zraven, v svoji postelji, zraven svojih staršev, je poudaril.

Pravi, da se je skozi svoje zdravniške izkušnje večkrat srečal s takšnimi situacijami. "Res je dramatično za medicinske sestre in zdravnike, pa seveda tudi za starše, ker pripeljejo otroka, ki je bil popolnoma zdrav. Gre za popolnoma zdrave otroke, ki iz nekega razloga nehajo dihati," je za omenjen medij povedal pediater.