Dan žalovanja

Po grozljivem zločinu v Pragi: "Težko je najti besede, ki jih v teh dneh pred božičem občuti naša celotna družba"

G.G./STA
22. 12. 2023, 06.44
Posodobljeno: 22. 12. 2023, 07.00
Deli članek:

Prebivalci Prage so pretreseni. V četrtek zvečer so pred filozofsko fakulteto prižigali sveče in polagali rože. 24-letni študent David Kozak je z avtomatsko puško ubil 14 ljudi, 25 pa jih je ranil.

Profimedia
Prižiganje sveč pred stavbo filozofske fakultete v Pragi.

V soboto bo na Češkem dan žalovanja. "Težko je najti besede, s katerimi bi izrazili obsodbo na eni strani, na drugi pa bolečino in žalost, ki ju v teh dneh pred božičem občuti naša celotna družba," je dejal češki premier Petr Fiala. V soboto bodo zastave na javnih poslopjih izobešene na pol droga, ob poldne pa se bodo žrtev spomnili z minuto molka. Številne kulturne in športne dogodke so odpovedali.

Streljanje je na filozofski fakulteti Karlove univerze v središču Prage odjeknilo nekaj pred 15. uro. David Kozak je začel streljati na hodnikih in v učilnicah stavbe, medtem ko so se osebje in študenti poskušali s pohištvom zabarikadirati v posameznih prostorih. Policija je sporočila, da je bil napadalec, ki so ga nato ustrelili, 24-letni študent univerze brez predhodne kazenske kartoteke. So pa pri njem našli "ogromen arzenal orožja in streliva", je v četrtek pojasnil načelnik policija Martin Vondrašek.

Profimedia
Tako so se študenti skrivali pred ponorelim kolegom.

Iskati so ga začeli že pred samim streljanjem, saj so v manjšem kraju Houston blizu Prage našli mrtvega njegovega očeta. Policija je prejela obvestilo, da je osumljenec na poti v prestolnico, kjer naj bi se imel namen ubiti. Evakuirali so drugo poslopje univerze, kjer naj bi se udeležil predavanja, a so jih le malo zatem zaradi streljanja že poklicali v glavno stavbo univerze.

Strelca policija povezuje s smrtjo njegovega očeta, obenem pa sumi, da je povezan še z umorom mladega moškega in njegove dvomesečne hčerke, ki so ju v gozdu na vzhodnem obrobju Prage našli mrtva minuli petek.