Nezakonite migracije

Najpogosteje pridejo kar z vlakom ali avtobusom, številke pa skokovito naraščajo

Senka Dreu
19. 9. 2023, 06.31
Posodobljeno: 19. 9. 2023, 06.51
Deli članek:

Ormoški policisti so prvi konec tedna v septembru prijeli kar 35 oseb, ki so v Slovenijo vstopile brez ustreznih dokumentov. Razmere postajajo vse bolj kritične.

O.M.
Ilegalni migranti praviloma zaprosijo za mednarodno zaščito, zato jih odpeljejo v azilni dom. Od januarja do julija letos je bila vložena 25.601 prošnja za mednarodno zaščito, lani v enakem obdobju pa jih je bilo 7.194.

Kot so nam povedali na Policijski upravi Maribor, je večina pripotovala z vlakom, nekaj pa jih je iz Hrvaške mejo prestopilo peš. Javna prevozna sredstva, največkrat vlak, pa tudi avtobus, so sicer najpogostejši način prevoza, ki si ga izberejo tujci za nedovoljen vstop v našo državo, manj se jih pripelje v osebnih vozilih. Na območju PU Maribor so letos odkrili samo en primer tujcev, ki so mejo prečkali v osebnem avtomobilu. Takrat je državljan Moldavije v njem skrival osem potnikov, zoper njega pa so podali kazensko ovadbo po 308. členu Kazenskega zakonika, ki govori o nezakonitih prehodih meje.

Prevladujejo moški

Na celotnem območju PU Maribor so policisti v prvih osmih mesecih obravnavali 406 takih prehodov meje, od tega 262 na meji s Hrvaško. Med njimi so prevladovali državljani Afganistana, Sirije, Turčije, Maroka in Nepala, od tega kar tri četrtine moškega spola; v številkah to pomeni, da je bilo med migranti 325 moških in 81 žensk. Čeprav se zdi, da k nam prihajajo zlasti mladi moški, nam tega na Policiji niso ne potrdili ne zanikali, saj podatkov o povprečni starosti v svojih statistikah ne beležijo.

Na območju Policijske postaje Ormož je od januarja do avgusta letos glede migrantov vladalo precejšnje zatišje, saj so policisti obravnavali zgolj 14 oseb, ki so v Slovenijo nedovoljeno vstopile iz Hrvaške. Ta številka pa je v začetku šolskega leta skokovito narasla, saj je, kot rečeno, od 1. do 3. septembra mejo »na črno« prestopilo 35 oseb, od tega največ Afganistancev, kar pomeni, da je bilo samo v enem koncu tedna nedovoljenih migracij za 150 odstotkov več kot v vseh prvih osmih mesecih skupaj.

Največ dela za novomeške policiste

Bralka
Razmere na naši južni meji postajajo ponekod kritične, pritisk ilegalnih migrantov je vse večji.

Tudi sicer se v Sloveniji soočamo s povečanim migrantskim valom. Po dostopnih podatkih, ti so na voljo za prvih sedem mesecev letošnjega leta, je v našo državo nedovoljeno vstopilo 26.871 oseb, kar je precej več kot v letu 2022, ko so policisti v istem obdobju obravnavali 10.103 ilegalne prebežnike. Med njimi je bilo tudi v državnem povprečju največ Afganistancev, sledijo pa Maročani in Pakistanci. Velika večina jih je prečkala hrvaško-slovensko mejo, in sicer 25.431, kar je približno trikrat več kot lani, ko jih je s Hrvaške prišlo 8330. Daleč največ nedovoljenih vstopov, 72,9 odstotka, so obravnavali novomeški policisti, precej zadaj jim z 19,4 odstotka sledi PU Koper.

Ilegalni migranti praviloma zaprosijo za mednarodno zaščito, zato jih odpeljejo v azilni dom. Od januarja do julija letos je bila vložena 25.601 prošnja za mednarodno zaščito, lani v istem obdobju pa jih je bilo 7194. Zaradi nedovoljenega prebivanja je bilo obravnavanih manj tujcev kot v 2022, in sicer 1.357, medtem ko jih je bilo v istem obdobju lani 2721. Medtem ko je bilo v minulem letu med njimi največ Albancev, so letos šele na tretjem mestu, saj so prvi dve mesti prepustili Moldavcem in Makedoncem.

Vseh tujcev, ki nedovoljeno vstopijo v Slovenijo, varnostni organi seveda ne pošljejo v azilni dom, saj jih na podlagi mednarodnih sporazumov vračajo tudi državam, iz katerih so prišli k nam. V prvih sedmih mesecih so tako tujim varnostnim organom, največ hrvaškim, izročili 191 tujcev, v istem obdobju leta 2022 pa 1593.