Sodobna slovenska fotografija

Judovska pokopališča skozi oči našega mojstra fotografije

M. Ha.
19. 9. 2023, 05.59
Deli članek:

Avtor razstave je Branimir Ritonja, eden najvidnejših mojstrov sodobne slovenske fotografije.

Branimir Ritonja
Razstava bo na ogled do konca oktobra. Foto Branimir Ritonja

Konec avgusta so se začeli Evropski dnevi judovske kulture (EDJK), vseevropski projekt, ki poteka od leta 2000, letos pa se bo sklenil 18. oktobra. Z njim si organizatorji po vsej Evropi prizadevajo osvetliti raznolikost in bogastvo judovstva ter njegov zgodovinski pomen v lokalnem, regionalnem in nacionalnem okolju s pripravo različnih dogodkov, ki potekajo po vsej Evropi sočasno, obenem pa spodbujajo vrednote, kot so dialog, (s)poznavanje in priznavanje drugačnega ter izmenjava.

Tema letošnjih EDJK je spomin, dogodki pa so se zvrstili ali se še bodo tudi v Pomurju. Na gradu Negova so minuli petek odprli gostujočo fotografsko razstavo Branimirja Ritonje z naslovom Judovska pokopališča. Ritonja je že vrsto let med najvidnejšimi mojstri sodobne slovenske fotografije. Njegov plodoviti opus sestavljajo motivno raznovrstna dela, ki jih je pred nekaj leti dopolnil s serijo fotografij judovskih pokopališč na prostranem območju od Benetk in Trsta prek Rožne Doline pri Novi Gorici, Dolge vasi in Varaždina vse do Bratislave, Brna, Mikulova, Prage in Krakova.

Raziskovanje skozi objektiv

S temi fotografijami se je fotograf prvič v svoji dolgoletni fotografski karieri posvetil dokumentarnemu raziskovanju kulture judovskih pokopališč. Nekatera od teh so zadnje materialne priče obstoja judovske kulture na območjih, kjer danes judovskih skupnosti ni več. Razstava je bila prvič predstavljena leta 2017 v Centru judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, odtlej pa je gostovala tudi na nekaterih drugih lokacijah. V Negovi bo na ogled do konca oktobra.