Valerija Skrinjar - Tvrz

Umrla je partizanka, ki je postala pisateljica

G.G./STA
17. 7. 2023, 10.29
Posodobljeno: 17. 7. 2023, 10.31
Deli članek:

V 95. letu je umrla književnica Valerija Skrinjar - Tvrz, je poročala RTV Slovenija. V Zagorju ob Savi rojena pisateljica je po vojni, v kateri je doživela boje na Menini planini, kot dopisnica Tanjuga potovala po Jugoslaviji, po 40 letih bivanja v Sarajevu pa se je kot begunka vrnila v Slovenijo.

Igor Gošte
Valerija Skrinjar -Tvrz

Rodila se je 8. novembra 1928 v rudarski družini v Zagorju ob Savi, v času, ki ga je zaznamovala huda gospodarska kriza. Pri 15 letih se je pridružila partizanom. Med drugim je bila partizanska učiteljica, nato šifrantka v operativnem štabu Šlandrove in Zidanškove brigade pri komandantu Franti. Tam je doživela tudi pekel bojev na Menini planini in preboj petsto borcev iz obroča 12 tisoč borcev SS-ovske divizije Galizien. Kot šifrantka je upodobljena tudi v filmu iz leta 2019 Preboj, ki ga je po knjigi Past na Menini planini partizanskega komandanta Franca Severja Frante režiral Dejan Babosek.

Napisala je več kot 30 knjig za mlade in odrasle. V trilogiji Zmajeva kri je v romansirani obliki prikazala zgodovino premogovništva v zagorskem rudniškem bazenu in svoje delo zasnovala tako obširno, "da zasluži podnaslov knapovska saga, saj sega njegov pripovedni lok od začetka 18. stoletja do 2. svetovne vojne in še čez do zaprtja rudnika", piše na spletni TIC Zagorje.

Je tudi avtorica trilogije z romani Na svoji žlahtni zemlji, Jutro v Bosni ter Bosna in Soča. V slednjem romanu, ki je izšel v slovenskem prevodu Stanke Rendla, je ubesedila dogajanje na Soški fronti med prvo svetovno vojno. Pisateljica spremlja bosanske moške, ki jih je Avstro-Ogrska mobilizirala v svojo armado, njihovo vojskovanje na fronti in vrnitev v svojo deželo.