V Avstriji že nalivi

Pozor, popoldne lahko spet klesti toča

P.K.
17. 7. 2023, 10.40
Posodobljeno: 17. 7. 2023, 15.32
Deli članek:

Danes bo vrhunec vročinskega vala, ki ga lahko popoldne ponekod zaznamujejo neurja.

STA
To je toča, ki je padala v četrtek v Krškem.

Živo srebro lahko danes "podivja" predvsem v Beli krajini, kjer lahko namerijo okoli 37 stopinj Celzija, drugod po Sloveniji bo večinoma med 31 in 35 stopinjami. "Predvsem v vzhodni polovici Slovenije bo danes verjetno vrhunec vročinskega vala, v torek bo vročina na vzhodu Slovenije za nekaj stopinj popustila, se bo pa po svoje nekako zaostrila na Primorskem, kjer bo zapihala šibka burja in bo lahko v torek tam okoli 36 stopinj, medtem ko bo v večjem delu Slovenije v torek med 28 in 33 stopinjami," je napovedal Branko Gregorčič iz Agencije RS za okolje (Arso).

Po njegovih navedbah bo podobno vroče bo še v sredo, potem pa sledi osvežitev, žal predvsem v obliki krajevnih neviht. "Že danes smo izdali opozorilo pred možnostjo močnejših neviht za severovzhod Slovenije. Jutri bo to opozorilo veljalo v večjem delu Slovenije in prav tako tudi v sredo. Po vročini žal pridejo nevihte in z nevihtami tudi povečana možnost za krajevna neurja," je opozoril Gregorčič.

Kaj se lahko zgodi popoldne?

Na Štajerskem in Koroškem danes obstaja možnost nastanka močnejših neviht, ki bodo pripotovale iz Avstrije. Kaj natančneje se bo dogajalo, razlagajo na Neurje.si: "Posamezne nevihte so že zajele naše severne sosede in se preko severozahoda pomikajo proti vzhodu in jugovzhodu. V popoldanskih urah se bo nekaj posameznih neviht že pričelo razvijat južneje, na hribovitem oz. goratem predelu Avstrije. Smer pomikanja neviht bo proti vzhodu ter jugovzhodu - posledično pričakujemo, da bi se lahko situacija preko meje preselila na Koroško in morda nadaljevala proti delu Štajerske (večina meteoroloških izračunov nakazuje nevihtno aktivnost tudi na naši strani - Koroška, Štajerska, Prekmurje). Bolj pestro vreme se pričakuje na avstrijskem delu Koroške, kjer je krajevno možna toča do 7 cm debeline," so opozorili.

Pozneje, malo pred 15. uro, so posvarili, da se bodo v "roku ene ure na skrajni severovzhod ter severni del države razširile nevihtne celice iz avstrijske smeri. Sodeč po odbojih na radarski sliki ter karti verjetnosti pojava toče se lahko ponekod razvije krajevno neurje z debelo točo." Nevihtna celica je Slovenijo sicer dosegla, a je na srečo še pred mejo nekoliko oslabela.