Peklensko do srede

Vrhunec vročinskega vala: Bela krajina najbolj na udaru

P.K.
17. 7. 2023, 09.15
Posodobljeno: 17. 7. 2023, 10.48
Deli članek:

Potem ko so zadnji vročinski val, drugi v letošnjem letu, v četrtek prekinila neurja, se je ozračje že v soboto spet segrelo nad 30 stopinj Celzija. Temperature pa se bodo samo še stopnjevale. Agencija RS za okolje (Arso) opozarja na veliko toplotno obremenitev, ki je lahko resno zdravstveno tveganje.

Profimedia
V sredo bo že bolje.

Danes bo pretežno jasno, temperature bodo od 31 do 37 °C. Po besedah Branka Gregorčiča iz Arsa bo v Beli krajini najhuje - tam bodo temperature okoli 37 stopinj Celzija, drugod po Sloveniji bo večinoma med 31 in 35 stopinjami. "Predvsem v vzhodni polovici Slovenije bo danes verjetno vrhunec vročinskega vala, v torek bo vročina na vzhodu Slovenije za nekaj stopinj popustila, se bo pa po svoje nekako zaostrila na Primorskem, kjer bo zapihala šibka burja in bo lahko v torek tam okoli 36 stopinj, medtem ko bo v večjem delu Slovenije v torek med 28 in 33 stopinjami, je napovedal Gregorčič.

Po njegovih navedbah bo podobno vroče še v sredo, potem pa sledi osvežitev, "žal predvsem v obliki krajevnih neviht. Že danes smo izdali opozorilo pred možnostjo močnejših neviht za severovzhod Slovenije. Jutri bo to opozorilo veljalo v večjem delu Slovenije in prav tako tudi v sredo. Po vročini žal pridejo nevihte in z nevihtami tudi povečana možnost za krajevna neurja," je opozoril Gregorčič.

Črna statistika

Ob to dodajmo, da so Ljubljano raziskovalci uvrstili med pet evropskih mest, kjer je tveganje za vročinsko smrt najvišje. V aprilski številki ugledne medicinske revije Lancet je bila namreč objavljena študija o številu smrti, ki jih lahko pripišemo (pre)visokim temperaturam v evropskih mestih. Raziskava je bila narejena v sklopu evropskega projekta EXHAUSTION, katerega cilj je poiskati načine prilagajanja, ki bodo pomagali preprečiti prezgodnje smrti in bolezni zaradi klimatskih sprememb med ranljivimi skupinami – starejšimi ljudmi, dojenčki, kroničnimi bolniki in prikrajšanimi.

Po oceni raziskave, ki je zajela leti 2019 in 2020, je v Sloveniji zaradi vročine umrlo v povprečju 460 ljudi. Stopnjo smrtnosti so izračunali na podlagi presežnih smrti in temperature v mestih. Ta presenetljivo visoka številka nas uvršča na tretje mesto med 30 državami, ki so bile zajete v študiji. Pred nami sta le še Italija in Hrvaška, ki v vročinskih smrtih premočno vodi, saj jih ima kar trikrat toliko, kot je evropsko povprečje. Ljubljano so raziskovalci uvrstili med pet evropskih mest, kjer je tveganje za vročinsko smrt najvišje, tudi tu pa vodijo Hrvati z Zagrebom.

Profimedia
Vročina je zdravstveno tveganje.

Prepotrebna osvežitev

V sredo popoldne pa se bo vreme občutno spremenilo; nevihte bodo od severa zajele večji del Slovenije in se nadaljevale v noč. V četrtek bo spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami, temperature bodo padle.

Huda vročina pesti tudi več drugih držav Evrope. V Italiji in Grčiji se živo srebro vzpenja do 40 stopinj Celzija in čez. Sicer je najvišja kdajkoli izmerjena temperatura v Evropi 48,8 stopinj Celzija - izmerili so jo avgusta 2021 na Siciliji. Vremenoslovci napovedujejo, da bi se živo srebro v teh dneh lahko povzpelo podobno visoko.

Vročina je lahko fatalna

Za Rim so denimo danes napovedane temperature okoli 40 stopinj, v torek pa celo 42 ali 43. S tem naj bi bil presežen rekord iz avgusta 2007, ko so v italijanski prestolnici namerili 40,5 stopinje Celzija. Zaradi vremena je imelo nekaj ljudi hude težave. V začetku prejšnjega tedna je na severu Italije umrl moški, star nekaj več kot 40 let, ki se je zgrudil zaradi vročine. Glede na poročanje časnika Il Messaggero pa sta v petek zvečer umrla dva amaterska nogometaša, stara 48 in 51 let, ko naj bi ju med tekmo na območju Neaplja najverjetneje zaradi vročine obšla slabost. Več turistov je utrpelo vročinsko kap.

Visoke temperature pestijo tudi več drugih držav. V Grčiji so trenutno na vrhuncu vročinskega vala, temperature so v zadnjih dneh že večkrat dosegle ali celo presegle 40 stopinj. Najvišjo temperaturo letošnjega leta so v petek namerili v Tebah severozahodno od Aten, kjer se je živo srebro ustavilo pri 44,2 stopinje Celzija, je danes sporočil Nacionalni observatorij v Atenah.

Profimedia
Najbolj vroče je bilo v nedeljo v slavni Dolini smrti, v kalifornijski puščavi na meji z Nevado, kjer so uradno namerili 55 stopinj Celzija

Peklensko tudi v ZDA

Ameriška Nacionalna vremenska služba (NWS) je včeraj izdala opozorila pred hudo vročino za najmanj 14 zveznih držav ZDA na območju, kjer živi okrog 100 milijonov ljudi, zgodovinski vročinski val na jugozahodu in jugu ZDA se nadaljuje. Težave ponekod po državi povzročajo tudi gozdni požari ter intenzivna neurja in poplave.

Najbolj vroče je bilo v nedeljo v Dolini smrti, v kalifornijski puščavi na meji z Nevado, kjer so uradno namerili 53 stopinj Celzija. S tem sicer to območje ni preseglo rekorda 56,7 stopinje Celzija iz leta 1913, so pa rekordne temperature izmerili drugod po državi. V Las Vegasu v Nevadi so v nedeljo izmerili 47,7 stopinje Celzija, v Phoenixu v Arizoni pa se je v nedeljo prekinil niz 17 zaporednih dni s temperaturami nad 43 stopinjami Celzija, pred tem pa so v četrtek, petek in soboto izmerili več kot 47 stopinj. V tej zvezni državi trenutno divja tudi 13 požarov v naravi.

Neizogibna realnost

Na skrajnem jugu ZDA na Floridi so medtem v Miamiju prvič v zgodovini izdali opozorilo pred hudo vročino. Tam je vročinski indeks že več kot mesec dni zapored kazal več kot 37 stopinj, v nedeljo pa se je segrelo na skoraj 44 stopinj Celzija. Za razliko od Kalifornije na drugi strani ZDA Floridi lega ob oceanu ne pomaga, saj so temperature voda Atlantika pri obali višje od 30 stopinj. 

Medtem ko ima južni del ZDA težave z vlažno vročino, druge dele države še naprej pestijo nenadna intenzivna neurja in poplave, ki pa ne prinašajo temperaturnega olajšanja, saj je občutek vlažne tropske vročine hujši od suhe puščavske. Poplave in neurja so v Pensilvaniji v soboto in nedeljo zahtevale tudi najmanj pet življenj. Takšno stanje se bo v ZDA nadaljevalo najmanj še teden dni, verjetno pa še dlje, pravijo strokovnjaki NWS. Po podatkih zvezne Agencije za varstvo okolja (EPA) se vročinski valovi v večjih ameriških mestih pojavljajo vse pogosteje in intenzivneje.