Najdba igle v seniku

Brodolomec Tim in psička Bella dva meseca jedla surove ribe in pila deževnico

J.V.
17. 7. 2023, 09.15
Posodobljeno: 17. 7. 2023, 09.22
Deli članek:

Avstralec je s svojo psičko izplul v Mehiki, namenjen v Francosko Polinezijo, ko ju je po nekaj tednih plovbe presenetilo neurje, zaradi česar sta za več mesecev obtičala v Tihem oceanu.

Twitter
51-letni Tim Shaddock s svojo psičko Bello.

51-letni Tim Shaddock iz Sydneya je s svojo psičko Bello aprila izplul iz La Paza v Mehiki, namenjen v več kot 6000 kilometrov oddaljeno Francosko Polinezijo, ko ju je po nekaj tednih presenetilo hudo neurje, zaradi katerega je na ladji odpovedala elektronika. Mornar je s svojo psičko za več mesecev "obtičal" v Tihem oceanu. Jedla sta surove ribe, pila deževnico ter dneve preživljala v upanju na rešitev. Rešitev je prišla približno dva meseca kasneje oz. včeraj, ko ju je opazil helikopter, ki je spremljal tunolovko, poroča 9news.

Kot v hollywoodskem filmu

Mike Tripton, strokovnjak za preživetje v oceanu, je povedal, da sta bila za preživetje ključna "kombinacija sreče in spretnosti". Shaddock je namreč dobro vedel, kako se zaščititi pred soncem in dehidracijo. "Tudi prisotnost psičke Belle je pomagala, mislim, da je to morda naredilo razliko," je prepričan Tripton, ki je Shaddockovo doživetje primerjal s hollywodsko uspešnico Brodolomec s Tomom Hanksom v glavni vlogi. Iskanje Shaddocka je opisal kot iskanje igle v seniku. "Treba je razumeti, kako majhen je čoln in kako velik je pacifik. Možnosti, da bi koga našli, so precej majhne," je poudaril Tripton.

V "zelo dobrem" zdravstvenem stanju 

Shaddock pa je poudaril, da je na morju preživel "zelo težko preizkušnjo". "Potrebujem samo počitek in dobro hrano," je prepričan. Njegov zdravnik sicer pravi, da je njegovo zdravstveno stanje po večmesečni dieti s surovo ribo in deževnico "stabilno" oziroma "zelo dobro". Tudi psička Bella je videti zdrava. Z ladjo, ki ga je rešila, je na poti nazaj v Mehiko, kjer bodo zdravniki naredili nekaj dodatnih testov, nekaj časa pa bo ostal tudi na opazovanju.