Podvodni droni

Ukrajinci v napadu na krimski most ubili dva civilista

G.G.
17. 7. 2023, 07.30
Posodobljeno: 17. 7. 2023, 12.13
Deli članek:

Ruske oblasti so začasno zaprle most, ki krimski polotok povezuje z Rusijo.

Profimedia
Poškodovani krimski most.

Po uradnem sporočilu guvernerja Krima Sergeja Aksjonova so most zaprli zaradi izrednega dogodka. Nekaj po tretji uri ponoči sta odjeknili najmanj dve eksploziji, v katerih sta umrli dve osebi v avtomobilu – par iz Belgoroda, njuna hči pa je bila poškodovana.

"Današnji napad na krimski most je izvedel režim v Kijevu," je na družbenih omrežjih zapisala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova. Proruski predsednik krimskega parlamenta Vladimir Konstantinov pa je napad označil za teroristično dejanje.

Odgovornost Kijeva je potrdil tudi vir iz ukrajinske varnostne službe SBU, ki je še pojasnil, da je bil most napaden s podvodnimi brezpilotnimi plovili oziroma podvodnimi droni.

Ukrajinci so nedavno posredno prevzeli odgovornost za lanski napad na most. Namestnica obrambnega ministra Hana Maljar je namreč med dosežki Ukrajine v 500 dneh vojne navedla tudi "napad na krimski most". Na objavi na Telegramu je Maljar zapisala, da mineva 273 dni od prvega napada na most na Krimu, s katerim da so prekinili rusko logistiko. Ta objava se časovno sklada z 8. oktobrom, ko je most delno uničila eksplozija tovornjaka bombe, za katero je Rusija okrivila Ukrajino. Most velja za ključno povezavo pri dobavi zalog ruskim vojakom v Ukrajini.

Krimski most je dolg 19 kilometrov in povezuje jug Rusije s polotokom Krim. Ruski predsednik VladimirPutin je most uradno odprl tako, da se je po njem popeljal s tovornjakom. Temu najdaljšemu mostu v Rusiji in Evropi so nasprotovale Ukrajina, Evropska unija in ZDA pa sta uvedli sankcije proti tistim, ki so sodelovali pri njegovi gradnji.