Pomembna povezava

VIDEO: Po eksploziji tovornjaka bombe spet stekel cestni in železniški promet na krimskem mostu

G.G./STA
8. 10. 2022, 07.57
Posodobljeno: 8. 10. 2022, 18.35
Deli članek:

V jutranjih urah je močna eksplozija odjeknila na mostu, ki povezuje rusko celino z nezakonito priključenim ukrajinskim polotokom Krim. Eksplodiral je "tovornjak bomba".

Profimedia
Most na Krim ni uničen. Promet je ponovno stekel.

Prvo sporočilo se je glasilo, da je zagorel vlak, ki je prevažal gorivo. Ob eksploziji je del cestišča je padel v morje, ogenj pa je zajel tovorni vlak z gorivom. Zagorelo je sedem cistern z dizlom, ki so bile namenjene ruski vojski, ki se bojuje na jugu Ukrajine. Ruski preiskovalci so sporočili, da so iz morja potegnili tri trupla. Šlo naj bi za potnike v avtomobilu, ki je bil ravno tedaj v bližini eksplozije.

Profimedia
V Moskvi nakazujejo, da so za napad odgovorni "ukrajinski teroristi", a še nihče ni dejal, da je šlo za vojaški napad.

Sledil je dodatek ruskega urada za boj proti terorizmu. Po njihovem vedenju je na mostu eksplodiral tovornjak, ki je na most prišel z polotoka Taman na ruski strani Kerške ožine. "Do eksplozije je prišlo nekaj minut čez 6. uro zjutraj, ko je most prečkal tudi vlak z gorivom. Sedem cistern z gorivom se je vnelo, deli mostu pa so se delno porušili," so sporočili iz Moskve.

Twitter
Most na Krim je delno porušen.

Promet čez most je bil do poldneva zaprt, Rusi so vzpostavili trajektno linijo za prečkanje Kerške ožine. Popoldan je po mostu stekel cestni promet, ki poteka samo po enem vozišču. Po eksploziji je bil del drugega vozišča uničen in je padel v morje. Medtem je na železniškem mostu, ki teče zraven, zagorel vlak z gorivom, kar je prav tako poškodovalo most. A očitno ne dovolj, da bi ustavili promet po njem.

Krimski most je dolg 19 kilometrov in povezuje jug Rusije s polotokom Krim. Putin je most uradno odprl tako, da se je po njem popeljal s tovornjakom. Temu najdaljšemu mostu v Rusiji in Evropi so nasprotovale Ukrajina, Evropska unija in ZDA pa sta uvedli sankcije proti tistim, ki so sodelovali pri njegovi gradnji.