Bojkot pouka na osnovni šoli

Učenec je grozil razredu, da bo pretepel tistega, ki ga je zatožil učiteljici

Rok Nose
8. 10. 2022, 07.45
Deli članek:

Učenec, ki je pripadnik romske skupnosti, je grozil sošolcem, starši pa so se na to odzvali s protestom, saj po njihovem mnenju šola ni zagotovila varnega učnega okolja.

Rok Nose
Starši učencev enega izmed oddelkov šestega razreda na novomeški Osnovni šoli Grm so se protestno odločili, da njihovi otroci en dan ostanejo doma.

Rok Nose
Ravnateljica OŠ Grm Zdenka Mahnič

Starši učencev enega izmed oddelkov šestega razreda na novomeški Osnovni šoli Grm so se prejšnji petek protestno odločili, da njihovi otroci ta dan ostanejo doma. Dan prej se je zgodil incident; učenec, ki je pripadnik romske skupnosti, je namreč grozil razredu, da bo pretepel tistega, ki ga je zatožil učiteljici. Groženj menda ni izrekel prvič; po besedah staršev gre za problematičnega fanta, ki je na splošno slabo vplival na celoten razred. Za protest so se odločili, ker šola po njihovem mnenju ni zagotovila varnega učnega okolja, čeprav ravnateljica Zdenka Mahnič to odločno zanika.

»Starši enoglasno izjavljamo, da smo mi odgovorni za svoje otroke in da bomo naredili vse, da bodo naši otroci v šoli varni, ter hkrati odločno zavračamo vsakršen očitek ravnateljice, da smo ravnali napačno. Od ravnateljice pričakujemo, da bo storila vse, kar je v njeni moči, in še več, da bo zagotovila varno učno okolje za naše otroke,« so v skupni izjavi, ki so jo naslovili na Mestno občino Novo mesto, policijo, vodstvo šole, predsednico sveta staršev in predstavnike sveta zavoda, zapisali starši. Z nekaterimi smo se tudi pogovarjali po telefonu, nihče pa se ni želel javno izpostaviti.

Kot povedo, so bili na uvodnem sestanku ob začetku novega šolskega leta seznanjeni, da so njihovi otroci dobili tri leta starejšega sošolca, Roma, ki je že večkrat ponavljal razred. Po besedah staršev je v preteklem šolskem letu nekomu celo grozil z nožem. Šola je takoj ukrepala in o tem obvestila tudi vse pristojne ustanove. Sprožen je bil postopek in sodišče je izdalo sklep o njegovem prešolanju na Vzgojno-izobraževalni zavod Višnja Gora, a ker tam zanj ni bilo prostora, se je na začetku šolskega leta pojavil na matični šoli. »Svoj protest izražamo tudi zaradi njegove umestitve v razred tri leta mlajših sošolcev, v razred, ki zadnjih pet let velja za zglednega in uspešnega,« so zapisali starši, ki se počutijo izigrane, da niso bili vnaprej obveščeni o prihodu novega sošolca v razred.

Razlagal o svojih »podvigih«

Doma so opazili čudno vedenje svojih otrok. Ti so jim zaupali, da jim novi sošolec razlaga, kaj je dan prej počel s svojim dekletom v avtomobilu, da je ukradel dve škatlici cigaret, da imajo v romskem naselju travo in kokain; spraševal jih je, ali so že »snifali«. Eden izmed staršev pravi, da je menda z geotrikotnikom brusil barvice in naredil prah ter demonstriral, kako se uživa droga. Natančno je tudi opisal incident, ki se je pred nekaj tedni zgodil v enem izmed romskih naselij, v katerem je bil umorjen 22-letnik, dodaja.

Pred kratkim je v razred prinesel celo elektronske cigarete in kadil. Kot so zapisali starši, sta dve deklici razredničarki povedali, kaj počne. Ta se je z njim nemudoma pogovorila, učenec pa je pozneje od drugih izvedel, da sta ga deklici zatožili. Eni je po njihovih besedah zagrozil, da jo bo »nalomil« in ji »polomil vse zobe«. »Deklica je v joku zapustila razred in se zatekla v učiteljski kabinet. V šolo so prišli starši tega učenca, nihče od vodstva šole pa ni obvestil staršev deklice, ki je bila v stiski in strahu,« so o incidentu zapisali starši. Ugotavljajo, da njihove otroke prisotnost novega učenca utesnjuje in da težko poslušajo o njegovih »podvigih«. »Gre za dejanja, ki pritičejo prestopništvu in so nemalokrat nezakonita. Nekateri otroci ga sprejemajo kot idola in ga zagovarjajo, drugi se ga izogibajo, velika večina pa je vseskozi v strahu in negotovosti, kaj jih lahko doleti,« so še zapisali.

Zadnje grožnje so sodu očitno izbile dno, zato so se starši odločili za protest in otroke za en dan zadržali doma. Na ravnateljico so naslovili zahtevo, naj fanta izločijo iz razredne skupnosti, saj je po njihovem mnenju njegov vpliv na enajstletne otroke izjemno škodljiv. Nekateri so celo zahtevali, naj nikoli več ne prestopi praga grmske osnovne šole.

V ponedeljek se je večina učencev vrnila v šolo, romski učenec pa je ostal doma.

Hiter odziv in ukrepanje

Na OŠ Grm obžalujejo neljubi dogodek, zaradi katerega so starši svoje otroke zadržali doma. Po besedah ravnateljice Zdenke Mahnič je učenec grožnjo izrekel razredu, ne pa posamezni osebi. Kot poudarja, so ji tako povedali starši deklice, ki naj bi ji grozil. »Ob tovrstnih posamičnih izgredih na šoli vedno reagiramo in ukrepamo skladno z našimi vzgojnimi smernicami in s pristojno zakonodajo, po potrebi vključimo tudi pristojne ustanove. Enako smo ravnali v tem primeru,« poudarja ravnateljica, ki je takoj po tistem incidentu obvestila novomeško enoto centra za socialno delo, policijo in s tem seznanila tudi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, obveščeni so bili tudi starši.

Problematičnega učenca že dlje pozorno spremljajo. Zaradi incidenta v preteklem šolskem letu so se po besedah ravnateljice z njegovimi starši tudi dogovorili, da ga sami pospremijo v šolo in ga takoj po koncu pouka pridejo iskat. Predvidevali so, da bo z novim šolskim letom glede na sklep sodišča premeščen v vzgojno-izobraževalni zavod v Višnji Gori, a se to ni zgodilo. Ker ima vsak otrok pravico do šolanja, ga niso mogli kar postaviti pred vrata šole, kot si nekateri napačno predstavljajo. Odločitev, v kateri oddelek bo hodil, so sprejeli na podlagi strokovne odločitve, pri tem pa so upoštevali različna merila. Ravnateljica zatrjuje, da je bil od začetka šolskega leta pod budnim očesom učiteljev, ti pa v njegovem vedenju niso zaznali, da bi bistveno odstopal od drugih, prav tako se nihče izmed otrok ali staršev do tistega incidenta ni obrnil nanje.

Rok Nose
Na OŠ Grm obžalujejo neljubi dogodek.

Individualni pouk in spremljevalec

Ravnateljica se je po tem takoj pogovorila z njegovimi starši, s katerimi, kot pravi, dobro sodelujejo, saj se vedno odzovejo, če jih pokličejo. Strinjali so se, da fant ostane doma, dokler mu ne zagotovijo spremljevalca. O tem je obvestila starše drugih učencev v razredu, a so se vseeno odločili, da otrok ne pošljejo v šolo. »Kakšno sporočilo so jim s tem dali? Da šola ni varna?« se sprašuje Mahničeva. Kot nam je povedala v ponedeljek, je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport potrdilo, da bo imel učenec stalnega spremljevalca. Dodala je, da učenec še ni prišel nazaj, čeprav mora hoditi v šolo. »Ko se vrne, bo imel pouk individualno, v ločenih prostorih, tako da ne bo v stiku z drugimi učenci. Ob njem bo ves čas prisotna odrasla oseba. Tak način bomo izvajali vse do njegovega odhoda v vzgojno-izobraževalni zavod,« je pojasnila Mahničeva. »Zagotavljamo, da so vsi otroci v 33 oddelkih varni in da ob zaznanih kršitvah ukrepamo strokovno, skladno s svojimi pristojnostmi,« poudarja ravnateljica.