Znan "modus operandi"

Denarna mula Erika na invalidskem vozičku se je branila, da je prodajala aronijo v dobrodelne namene

Robert Marin
8. 10. 2022, 07.20
Posodobljeno: 12. 10. 2022, 21.07
Deli članek:

Že pravnomočno obsojena na leto dni zapora zaradi pranja denarja. Zdaj se je z nakaterimi znanci znašla v novem kazenskem postopku zaradi podobnih očitkov. Oškodovanec: priznana britanska medijska korporacija BBC.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Tanja Čop, Uroš Skopec, Sandi Mikulin, Branko Pavlovič in Erika Novak se na ljubljanskem okrožnem sodišču branijo pred očitki goljufije in pranja denarja. Zadeva je še v fazi predobravnavnih narokov in zaenkrat nič ne kaže, da bi kdo utegnil karkoli priznati.

Zagovornik Čopove je sodišču predlagal postavitev izvedenca klinične psihologije, ki bo menda ugotovil, da je njegova klientka nadpovprečno naivna, labilna in vodljiva in verjetno nič kriva.

Kdaj bo razpisana glavna obravnava, še ni znano, prav tako ne podrobnosti iz obtožnice, se pa vsaj sodeč po nekaterih imenih obeta prava ljudska kriminalna drama. Neuradno smo sicer izvedeli, da naj bi neznani storilci British Broadcasting Corporation (BBC) oškodovali za okrog 300 tisoč evrov in jih preko uvodoma naštetih "denarnih mul" in drugih vpletenih skanalizirali v Slovenijo.

Novakova, ki je po lastni izjavi invalidka že 15 let, odkar jo je poškodoval konj, in ne more skrbeti sama zase, je bila februarja lani na prvi stopnji že obsojena zaradi pranja denarja, odločitev pa je prestala tudi rešeto višjih sodnikov.

Januarja 2019 je kot zakonita zastopnica Društva za rekreacijo, pomoč in dobrodelnost Megy sprejela 85.500 ameriških dolarjev oz. dobrih 75 tisoč evrov, ki so bili pridobljeni s kaznivim dejanjem goljufije na račun madžarskega farmacevtskega podjetja Patriapharma.

Indijcu vdrli v elektronsko pošto in se dogovorili za posel z Madžari

Natančneje: indijskemu državljanu Madhaviju Venkamasettyju, direktorju podjetja Meenaakshi Molecules, je nekdo vdrl v elektronski poštni naslov in se s predstavnikom Patriapharma Istvanom Lennerjem dogovoril za dobavo 200 kilogramov Biperidena, kemijske sestavine, ki se med drugim uporablja za zdravljenje Parkinsonove bolezni. Ob plačilu avansa v višini polovice kupnine, ki je znašala okrog 170 tisoč ameriških dolarjev.

Nato je neznanec, ki se je izdajal za indijskega farmacevta, madžarskemu podjetju posredoval sporočilo, da je družba spremenila bančni račun. In tako se je 85 tisoč ameriških dolarjev znašlo na računu Društva za rekreacijo, pomoč in dobrodelnost Megy. Po prejemu nakazila je Delavska hranilnica zaradi sumljive transakcije račun društva blokirala in začela preverjati izvor denarja.

Prepričal jo je Nigerijec Patrik, ki na tržišče lahko spravi marsikaj

Novakova je uslužbencem banke pojasnjevala, da se društvo ukvarja s posredovanjem pri prodaji konj, izdelkov iz aronije in bučnega olja, izkupiček pa da bo v celoti namenjen v dobrodelne namere, revni družini Nwogu iz Nigerije. 

Hitro so se s primerom pričeli ukvarjati kriminalisti, tožilci in sodišče. V zagovoru je Novakova potem zatrjevala, da ni nič kriva in da je v kaznivo dejanje preprosto zabredla po naključju. 

V letu 2016 se je navdušila nad aronijo, vendar se na slovenskem tržišču kljub pomoči nekih Ptujčanov nekako ni znašla, je natolcevala. Leta 2018 je zasledila oglas za mednarodno sodelovanje in preko njega spoznala uvodoma omenjenega Uroša Skopca, soobtoženca v novem postopku.

Ta ji je dal kontakt nigerijskega državljana Patrika, ki ima po svetu veliko poznanstev in lahko na tržišče spravi marsikaj. Ko je Novakova izvedela, da Patrik v Saudovi Arabiji prodaja liter bučnega olja za 200 ameriških dolarjev, jo je prepričal za poslovno sodelovanje.

In ko je Patrik nekega dne sporočil, da ima kupca za 400 litrov soka aronije in 1275 litrov bučnega olja, predračun pa naj pošlje madžarskemu podjetju Patriapharma, ni odlašala. In ker je aronija zdravilna rastlina, se ji tudi ni zdelo nič nenavadnega, da gre za farmacevtsko podjetje.

Pravnomočna sodba v imenu ljudstva se glasi: leto zapora in stranska denarna kazen 2000 evrov.