Strateško ali taktično

Ameriška vlada popravlja Bidnovo izjavo o "jedrskem uničenju"

G.G./STA
7. 10. 2022, 19.55
Posodobljeno: 7. 10. 2022, 20.02
Deli članek:

Ameriški predsednik Joe Biden je razburil z oceno, da svet že od leta 1962 ni bil tako blizu jedrskemu uničenju kot danes. Danes so morali v Washingtonu "popravljati" njegovo izjavo.

Profimedia
Joe Biden je star 79 let. Občasno morajo tiskovni predstavniki "pravino kontekstualizirati" njegove izjave.

"Nismo opazili nobenega razloga, da bi spremenili našo strateško jedrsko postavitev. Nimamo znamenj, da se Rusija pripravlja na takojšnjo uporabo jedrskega orožja," je zatrdila tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre. Jean-Pierre.

Biden je pred tem v četrtek v New Yorku dejal, da svet vse od kubanske krize še ni bil tako blizu jedrskemu uničenju, kot mu je zdaj, ko ruski državni vrh po hudih porazih na bojiščih govori o možnosti uporabe taktičnega jedrskega orožja v Ukrajini.

"Mislim, da ne moreš uporabiti taktičnega jedrskega orožja, ne da bi prišlo do konca sveta," je dejal Biden in dodal, da se šele sedaj zaveda, koliko škode je ameriški zunanji politiki naredila prejšnja vlada Donalda Trumpa. Kaj je s tem mislil, ni razložil.

Generalmajor Dobran Božič, vojaški svetovalec slovenskega obrambnega ministra, je danes za TV Slovenija razložil razliko med taktičnim in strateškim jedrskim orožjem. "Ključna razlika je po namenu oziroma po uporabi. Taktično jedrsko orožje se uporablja na bojišču, medtem ko je pa strateško predvsem za uničenje velikih mest," je dejal. Taktično orožje torej uniči precej manjše območje kot strateško.