FINANCIRANJE nevladnih organizacij

8. marec ni dobil niti evra, Zavod sv. Stanislava pa 79 milijonov

Mihael Korsika
7. 10. 2022, 17.44
Posodobljeno: 7. 10. 2022, 17.54
Deli članek:

Po spletu in družbenih omrežjih se še vedno širijo zlonamerne informacije, da naj bi se nevladna organizacija Inštitut 8. marec financirala iz davkoplačevalskega denarja. To ne drži, saj je inštitut od ustanovitve leta 2017 do danes na svoj račun prejel nič evrov, razkriva aplikacija Erar. Drugi največji prejemnik proračunskega denarja med nevladnimi organizacijami je cerkveni Zavod sv. Stanislava, za delovanje katerega smo davkoplačevalci do zdaj odšteli dobrih 79 milijonov evrov.

Bobo
Zavod sv. Stanislava je samo v zadnjih petih letih iz proračuna prejel 27 milijonov evrov.

Sašo Švigelj
Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač je poudarila, da so se zavestno odločili, da se ne bodo financirali iz proračuna.

Nevladne organizacije so že leta trn v peti stranki SDS in njenemu predsedniku Janezu Janši. Ne sicer vse, saj s proračunskim financiranjem institucij, ki jih je ustanovila Cerkev, nimajo nobenih težav. Med prvimi petnajstimi nevladnimi organizaciji, ki so od leta 2003 do danes prejele največ proračunskih sredstev, ni niti ene organizacije, ki bi imela sedež na Metelkovi. V zadnjih 19 letih je izmed nevladnih organizacij največ sredstev prejela humanitarna organizacija Rdeči križ Slovenije, ki je v tem času dobila 79,92 milijona evrov, na drugem mestu je Zavod svetega Stanislava s 79,21 milijona evri, na šestem pa Zavod Antona Martina Slomška, ki je prejel 44,56 milijona evrov.

Z lažmi in pritiski »nastavljencev« nad inštitut

Najbolj desno usmerjena politična sila v parlamentu, stranka SDS, ter njene medijske izpostave Inštitutu 8. marec očitajo financiranje od davkoplačevalcev, čeprav aplikacija Erar razkriva, da je inštitut od ustanovitve leta 2017 do danes iz proračuna prejel natančno nič (0) evrov.

»Tako se financira 8. marec in drugi: od davkoplačevalcev in organizacije, ki preprodaja dele teles dojenčkov,« je bil le eden izmed naslov v medijih SDS. Inštitutu 8. marec je Janša konec marca očital tudi »do zdaj najbolj množično kršitev zakonodaje o volilni kampanji v zgodovini Slovenije«, ko je ta nevladna organizacija začela zbirati podpise v podporo zakonu, ki bi odpravil škodljive ukrepe Janševe vlade. Ob tem je zatrdil, da se kampanjo financira z davkoplačevalskim denarjem in denarjem iz tujine, kar da je »strogo prepovedano in kaznivo«.

Isti dan je vlada za polni mandat imenovala novega glavnega inšpektorja inšpektorata za notranje zadeve Marka Kandolfa. Naslednji dan je Kandolf na podlagi anonimnih prijav začel zbirati pojasnila in dokaze o domnevnih prekrških inštituta. Slab mesec po aprilskih parlamentarnih volitvah je inšpektorat 8. marec obvestil, da proti njemu ne bo uvedel postopka o prekršku zaradi kampanje Gremo volit.

»Inšpektorat RS za notranje zadeve je proučil prejete prijave in dokumentacijo v povezavi z omenjeno kampanjo z vidika določb Zakona o volilni in referendumski kampanji (ZVRK) in ugotovil, da v navedeni zadevi ni bilo vzpostavljenih pogojev za začetek postopka o prekršku zaradi kršitev določb ZVRK, zato je odločil, da proti Zavodu Raziskovalni inštitut 8. marec ne bo uvedel postopka o prekršku,« pravijo na notranjem ministrstvu.

Nova vlada Roberta Goloba je junija na svoji peti redni seji po zgolj slabih treh mesecih petletnega mandata Kandolfa razrešila z mesta glavnega inšpektorja inšpektorata za notranje zadeve.

Odločitev o nefinanciranju iz proračuna je zavestna

»Celotno kampanjo Gremo volit smo izvedli z donacijami ljudi,« je za naš časopis poudarila direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač, ki je bila lani imenovana za Slovenko leta 2021. Ob tem je poudarila, da je inštitut zavestno sprejel odločitev, da se ne bo financiral od nobene vlade oziroma slovenskih davkoplačevalcev. »S proračunskim financiranjem nevladnih organizacij ni nič narobe, a smo se odločili, da hočemo biti neodvisni. Če si odvisen od takšnega financiranje, obstaja verjetnost, da se začneš samocenzurirati,« je pojasnila.

»Do referenduma za vodo smo male projekte vodili na prostovoljni bazi. Nihče ni bil za nič plačan. Po referendumu smo začeli s postopno profesionalizacijo,« je še dodala. Inštitut 8. marec se je po tem začel po njenih besedah prijavljati na razpise različnih organizacij, od Fundacije Guerrila do Planned Parenthood. »Naša ideja za delovanje naprej je, da bomo vzpostavili sistematičen del, ki bo profesionaliziran in se bo ukvarjal z dolgotrajnimi projekti,« je še pojasnila.