Nezadovoljstvo v Kremlju

Lavrov ocenil, da je Nato šel predaleč

R.T.
7. 10. 2022, 18.35
Posodobljeno: 7. 10. 2022, 18.39
Deli članek:

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na sestanku vodstva vladajoče stranke Enotna Rusija potožil nad potezami zveze Nato.

Profimedia
Sergej Lavrov

Posegel je v zgodovino in vsaj nekoliko iz konteksta vzel izjavo francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki je leta 2019 v pogovoru za revijo The Economist dejal, da je Nato možgansko mrtev. Macron je to izrekel ob umiku ameriških enot iz severovzhodne Sirije, o katerem se niso posvetovali z evropskimi zaveznicami v Natu. Francoski predsednik je zato menil, da mora Evropa pospešiti lasten razvoj obrambe in se ne sme več toliko zanašati na ZDA.

Lavrov je danes spet namignil na dominantno vlogo ZDA v Natu, evropske države pa po njegovi oceni le sledijo ameriški strategiji širjenja vpliva Nato na vzhod, vse do meja z Rusijo. V zdaj že znani kremeljski dikciji je Lavrov ponovil, da »takšen Nato podpira kijevski neonacistični režim«.

Washington Post pa je danes poročal, da se je nekdo iz vrha kremeljske klike drznil kritizirati poteze ruske vojske in tudi politike. Novopečenemu 70-letniku naj bi v obraz povedal, da so se v vojski ušteli, da generali delajo nedopustne napake, zaradi katerih nazadujejo na bojiščih v Ukrajini. Po namerno uhajajočih informacijah ameriške obveščevalne službe se nezadovoljstvo politikov v ožjem Putinovem krogu povečuje. Izkušeni tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je zamahnil z roko, že res, da so so prisotna nesoglasja in različna mnenja, ampak to da je »del običajnega delovnega procesa«.