Turistični biser?

V Portorožu namesto glamurja seznam sramot

Jan Klokočovnik
14. 7. 2023, 06.12
Posodobljeno: 14. 7. 2023, 13.58
Deli članek:

Ne glamur, temveč propadajoče stavbe, razpokane sprehajalne poti, grafiti, oglasi klobas, čevapčičev in drugih mesnin sredi promenade ter številna gradbišča, od koder se na vrhuncu turistične sezone razlega glasen trušč in ropot, zaznamujejo Portorož, ki velja za slovenski obmorski turistični biser. Dolg je seznam zanemarjenih predelov mesta, ki kakor rane kazijo ugled znanega istrskega letovišča.

Tomaž Primožič/FPA
Portorož je mesto nasprotij. Pred luksuznim hotelom se bohoti ponudba hitre prehrane.

"Sramota ... to je beseda, ki najbolje opisuje ta naš sicer prelepi kraj," svoje misli o Portorožu strne domačin Dušan, ki ni navdušen nad smerjo, v katero je krenil razvoj turizma v domačem kraju. "Domačini že dolgo vemo, da ni nobene vizije, kako naj bi se turizem razvijal, vendar pa bi lahko precej malenkosti, ki škodijo ugledu našega kraja, razmeroma hitro odpravili," potoži, pri tem pa omeni propadajoče stavbe, pomanjkljivo gostinsko ponudbo in neprimerne oglase.

"Neprimerno je, da so na klopeh na plaži, tik ob glavni promenadi, oglasi za mesnine," meni in s prstom pokaže na bližnjo kovinsko klop, polepljeno z oglasnimi letaki. Nedaleč od klopi brnijo gradbeni stroji. Obnavljajo namreč pritlično stavbo, kjer je nekoč obratoval lokal Paprika, zdaj pa bo tam svoja vrata odprla drogerija DM. Na elitni lokaciji, le streljaj od morja.

Tomaž Primožič/FPA
Zid, ki ločuje Metropolove bazene od lucijske plaže, že dolgo ni videl prenove.

Pred elitnim hotelom kebab in bižuterija

Tovrstnih turističnih zdrsov v Portorožu ni tako malo. Občanom, denimo, gredo v nos pritlični lokali sredi letovišča, ki so dotrajani in potrebni obnove. V enem izmed lokalov, nasproti elitnega hotela Kempinski palace, prodajajo bižuterijo, otroške igrače, napihljive blazine in druge potrebščine za plažo ter razne plastične izdelke, razpasla pa se je tudi ponudba hitre prehrane - bohotijo se napisi, ki oglašujejo bureke, kebabe, tople sendviče in podobne "lokalne" jedi. Zanemarjena je tudi stavba, kjer je nekoč obratovala diskoteka Tivoli, tlakovci ob sosednji uličici, ki iz glavne ceste vodi do morja, so razpokani, ob tamkajšnjih zabojnikih se valijo smeti.

Gradbenih strojev ne ustavi niti kopalna sezona

Tomaž Primožič/FPA
Nekdanje kegljišče, ki je porisano z grafiti, obkroža visoka trava.

Čeprav se je kopalna sezone na osrednji portoroški plaži začela že 15. junija, še vedno prenavljajo ploščad, na kateri so nekoč stali tobogani, območje ob vodnem centru, kjer je komunalno podjetje Okolje Piran nedavno odstranilo grmovje in zasadilo travo, s tem pa plažo še nekoliko povečalo, je prav tako ograjeno. Pred nekaj dnevi so tu še bili gradbeni stroji, tla pa so bila povsem razkopana. Na Metropolovi plaži so tik pred začetkom sezone (ta se na tem delu plaže začenja 1. julija) sicer popravili razpokano betonsko ploščo, ob katero so se pešci in kopalci redno spotikali, a celotna plaža že dolgo kliče po celoviti prenovi.

Obkrožata ju visoka trava in smeti

Med največjimi propadajočimi sramotami Portoroža sta propadajoča turistično-gostinska stavba Taverna in bližnje kegljišče, kjer ruski milijonar Leonid Kačur želi graditi butični hotel. Stavbi je kupil leta 2018 in od takrat čaka na zeleno luč, ki bi mu omogočila prenovo. Tako nekdanja restavracija Taverna kakor kegljišče sta porisana z grafiti, na obeh so vidni sledovi vandalizma, obkrožata ju visoka trava in smeti. Dejansko je celotno območje med teniškimi igrišči in Marino Portorož degradirano, tudi sprehajalna pot, ki se ob kanalu Fazan vije proti Luciji je prepredena z razpokami in luknjami.

Tomaž Primožič/FPA
Zabojniki za odpadke in dotrajani tlakovci tik ob morju.

Turistično združenje o nekaterih pozitivnih spremembah

Za mnenje o neurejenih predelih Portoroža smo povprašali Občino Piran in Turistično združenje Portorož. Iz občine so nam odgovorili, da je župan Andrej Korenika že stopil v stik z lastniki degradiranih stavb ter se pogovarja o sanaciji in možnih rešitvah, iz turističnega združenja pa so sporočili, da si želijo, da bi se neurejeni predeli uredili, saj negativno vplivajo na ugled Portoroža kot turistične destinacije. Kot pravijo, bi moral biti cilj vseh deležnikov ustvarjanje čim bolj privlačnega in gostoljubnega okolja za domačine in goste. "Vendar pa nas veseli, da je bil prenovljen del portoroške promenade med Trgom prekomorskih brigad in Centralno plažo Portorož. Lepšo podobo ima tudi plaža Lucija, kjer bo konec meseca zaživela pasja plaža s posebno ponudbo za štirinožne ljubljenčke. Vzdolž Jernejevega kanala v Seči postavljajo nov pohodni leseni podest in tudi ta predstavlja pomembno pridobitev za destinacijo," pove Polona Žigo iz Turističnega združenja Portorož.

Tomaž Primožič/FPA
Na elitni lokaciji, tik ob morju, žalostno propada nekdanja restavracija Taverna s kegljiščem.

Zanemarjenih območij v Portorožu in bližnji okolici je še veliko. Na primer makadamsko parkirišče pred Marino Portorož, parkirišče Kaštel, nekdanja upravna stavba Droge Portorož, vila Virginia in še bi lahko naštevali.

Tomaž Primožič/FPA
Tudi sprehajalna poti, ki se ob kanalu Fazan vije proti Luciji, je prepredena z razpokami in luknjami.