Korak od morja

Sredi Portoroža mojstri balkanske kuhinje lahko pečejo tudi "na črno"

Alenka Penjak
13. 7. 2023, 21.15
Deli članek:

»Ne, saj ne delamo,« so se pretekle dni različnim inšpekcijam hiteli opravičevati gostinski prišleki sredi Portoroža. Ampak to ne drži. Delajo, torej pečejo ter prodajajo čevapčiče in pleskavice, medtem pa se z njihovo dejavnostjo, ki je v Portorož padla kot grom z vedrega neba, ukvarja cela ekipa inšpektorjev.

P.N.
Gostinec peče in prodaja čevapčiče na terasi sredi Portoroža, čeprav dovoljenja za obratovanje nimajo.

Prišleki že tretji teden »gnezdijo« na terasi sredi Portoroža. Dovoljenja za obratovanje nimajo, saj jim ga Občina Piran ni dala. Ker kljub temu še naprej delajo, so jih z občine prijavili tržni inšpekciji. V teh dneh se na obisku na portoroški terasi vrstijo različne službe – delovna inšpekcija, inšpekcija za požarno varnost, redarji, a učinka ni. Mojstri balkanske kuhinje, ki Portorožu in njegovim obiskovalcem strežejo gastronomske delikatese, kakršnih mesto rož bojda še nima, kar vztrajajo na lokaciji, ki je le korak od morja in v bližini enega najdražjih hotelov v Sloveniji.

V zameno za primerno najemnino jim je uporabo terase dovolil Davor Apollonio, eden od solastnikov tega skupnega prostora, ki ima povsem gostinski pečat. Zaveda se, da bi potreboval vsaj soglasje solastnikov, vendar vsem, ki ga na to opozarjajo, odgovarja, da niti oni niso prosili za njegovo soglasje, ko so postavljali na primer svoje nadstreške. Obenem je prepričan, da gostinski zabojnik s čevapčiči ne kazi podobe Portoroža, pač pa jo dopolnjuje.

Apollonio vsem, ki ga napadajo, vrača udarec in je Medobčinskemu redarstvu Istre prijavil uzurpacijo javne površine na naslovu Obala 18 in Obala 18A. To je storil tudi v preteklih letih in letos znova. »Zaradi gonje v medijih in pritiska na vse mogoče institucije zaradi postavljenega začasnega gostinskega objekta na zasebnem zemljišču bom sprožil enake protiukrepe,« napoveduje. Kršitelji, ki jim je odmeril prekoračene centimetre in jih označil na fotografijah, so Kapelca bar, Pako 1 in prodajalne kitajskega blaga, Apollonio pa zahteva »čimprejšnje ukrepanje in umik vseh premičnih in nepremičnih stvari«.

Iz Okolja Piran, ki je eden od solastnikov terase, na kateri se pečejo čevapčiči, o tem, da nelegalni čevapčiči že dišijo, pravijo zgolj: »Inšpekcijski postopki potekajo. Na potezi so pristojne inšpekcijske službe.«

Okolje Piran, ki ga vodi Neset Dulai, je resda sprožilo številne postopke, »ker objekt krni podobo kraja in je v nasprotju z veljavnimi prostorskimi akti Občine Piran ter postavljen brez ustreznih dovoljenj«. Drugega kot čakanje na pristojne jim očitno ne preostane. Njihova pravna služba jim je odsvetovala, da zabojnik kar sami odstranijo. S prakso prisvajanja skupnih površin in nekontroliranega širjenja v javni prostor so se že srečevali. Da čevapčiči in gostinski zabojniki ne spadajo v srce najpomembnejšega obmorskega letovišča v Sloveniji, pa naj bi bilo že jasno.