Darovanje organov

Slovenci veljamo za neke vrste »darovalni« narod

Andraž Zupančič
13. 7. 2023, 20.15
Posodobljeno: 13. 7. 2023, 20.23
Deli članek:

V Sloveniji imamo zelo dober sistem za zdravljenje s presaditvijo organov, tako da spada naša država v nekaterih programih v sam svetovni vrh, pri darovanju pa med najboljših deset na svetu. Človek se sicer že zaradi svoje narave težko pogovarja o smrti in darovanju po smrti, a nesreče in varnost na cestah nas silijo, da spoznavamo tudi možnost darovanja po usodnih poškodbah.

Profimedia
Prevoz organov za darovanje mora biti hiter.

Nesreča se že tako sama po sebi zgodi prehitro in smrt je šok za vse, ki so bili žrtvi blizu. Zato je tudi darovanje organov lahko eden od načinov, da se ljudje med seboj bolje povežemo.

Čeprav so evropske ceste najvarnejše na svetu, na njih na leto še vedno umre več kot 20 tisoč ljudi. Pri tem ne smemo pozabiti, da za vsako številko stoji oseba. Mama, oče, brat, sin, prijatelj. »Vsakdo, ki ga doleti smrt bližnjega, se odzove na izgubo na svoj način, z različno vsebino in intenziteto. Na način žalovanja vpliva mnogo dejavnikov in eden od pomembnih, ki določajo žalovanje, je tudi način smrti,« pravi Uroš Drčić, psihoterapevt v zavodu Revita, centru za svetovanje in izgorelost.

Več bolnikov kot darovalcev

Darovanje organov je eden od načinov, kako lahko, vsej tragediji navkljub, pomagamo sebi in drugim. Trenutno pri nas na organe čaka okoli 160 bolnikov, lani je organe darovalo 56 darovalcev, skupaj pa so darovali 172 različnih organov. Med njimi je bilo največ ledvic (82), jeter (45) in src (24). Čakalne dobe so od 108 dni za jetra do 350 dni za ledvice. V povprečju lahko tako en darovalec, če upoštevamo še tkiva, pomaga do 50 bolnikom.

Ko se nekdo še za časa življenja odloči, da bo po smrti daroval svoje organe, je zelo pomembno, da o tem spregovori s svojimi najbližjimi. »Z njimi se tudi pogovorimo in jih seznanimo z vsemi dejstvi. To zahteva veliko občutka in taktnosti, smrt bližnjega je za vsakogar zelo stresen dogodek,« pravijo na zavodu za presaditve organov in tkiv.

Vedno si lahko premislite

Po odločitvi je prvi korak, da se osebno zglasite na Zavodu Republike Slovenije za presaditve organov in tkiv Slovenija-transplant ali na enem od pooblaščenih mest, informacije pa lahko najdete na strani zavoda. S seboj prinesite osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja, pred pooblaščeno osebo pa boste izpolnili pristopno izjavo darovalca. Seveda je mogoče opredelitev poslati tudi elektronsko prek eUprave. Za darovanje delov telesa po smrti se lahko za časa življenja opredeli vsak, ki je dopolnil 15 let. Svojo opredelitev pa lahko pri pooblaščenih osebah kadarkoli tudi prekličete ali to storite sami v primeru elektronske opredelitve.

Še vedno sicer Slovenci veljamo za neke vrste »darovalni« narod, saj spadamo v zgornjo četrtino svetovnih držav po številu posmrtnih presaditev organov, celo med najboljših deset, oziroma pri srcu smo glede števila presaditev na milijon prebivalcev najboljši na svetu. »Videti je, da je več darovalcev v državah z močno krščansko tradicijo. Tako vodijo Španija, Hrvaška, Portugalska, ZDA, Italija in tako naprej,« pravi Drčić.