Mehki pohodni čevlji

S helikopterjem reševali prestrašena Poljaka na Mangartu

S.Š.
7. 7. 2023, 12.06
Posodobljeno: 7. 7. 2023, 12.13
Deli članek:

Policisti in reševalci so morali včeraj v Julijskih Alpah posredovati kar dvakrat.

PU Nova Gorica
Helikoptersko reševanje v gorah.

Najprej so reševali na Mangartu, kjer sta prestrašena obstala dva poljska državljana. 41-letnik in 35-letnica sta se na vrh ob pomoči jeklenice in samovarovalnega kompleta vzpenjala po zelo zahtevni zavarovani poti, obute pa sta imela mehke pohodne čevlje. Na delu poti, ki ni bila več varovana z jeklenico sta se nato ustavila, posredovati pa so morali reševalci.

PU Nova Gorica
Reševaje je oteževala tudi megla.

Reševanje je močno otežila tudi megla. Letalska policijska enota je do kraja dogodka s helikopterjem najprej prepeljala bovške gorske reševalce, ti pa so pohodnika z jeklenico dvignili v helikopter.

Zvečer so morali policisti in reševalci ponovno posredovati, saj so štirje češki turisti zašli s poti na Prisojniku. Ekipa treh žensk in enega moškega se je že v jutranjih urah odpravila z Vršiča, med potjo pa so zašli in omagali. Vsi so bili zvečer rešeni in nepoškodovani.

Opozorilo

Glede na izkušnje iz preteklih let gorski reševalci opažajo, da so pogosto vzroki nesreč v gorah poleg neustrezne telesne in psihične pripravljenosti tudi pomanjkljiva in neustrezna oprema, neusposobljenost in pomanjkanje znanja o pravilni uporabi opreme, nepoznavanje poti ter podcenjevanje trenutnih vremenskih razmer v gorah. Pohodnike zato pozivajo, da se v gore odpravijo pripravljeni in spočiti.

PU Nova Gorica
Reševalci poudarjajo, da se pohodniki v gore odpravijo nepripravljeni.