Nad idejo so dvignili roke

Sporni posli okoli prestižnega zemljišča: Izolska občina trikratne cene ne bo plačala

S.R.
7. 7. 2023, 09.38
Posodobljeno: 7. 7. 2023, 09.38
Deli članek:

Izolski občinski svet včeraj ni podprl uveljavitve predkupne pravice za zemljišče, ki so ga pred štirimi leti prodali sami in ki v zadnjih dneh znova dviga veliko prahu.

Profimedia
Izola

Izolska občina, ruski poslovnež, podjetje iz Dubaja in največji gradbinec na Obali so se znašli sredi zapletene zgodbe, povezane z slaba dva hektarja velikim zazidljivim zemljiščem v Livadah nad Izolo. O nenavadnih poslih z zemljiščem je obširno poročal portal necenzurirano.si. Izolska občina je zemljišče leta 2019, ko jo je vodil nekdanji župan Danilo Markočič, prodala na dražbi, in sicer po izklicni ceni 2,4 milijona evrov, saj se je prijavil le en ponudnik. Kupilo ga je podjetje Projekt 2020, ki ga obvladuje ruski državljan Boris Leonidovič Kopilevič. Ker se je cena mnogim zdela prenizka, kritike pa je leto dni pozneje v oči zbodla še skorajšnja prodaja Markočičevega »precenjenega« oljčnika, je posel pod drobnogled vzela Protikorupcijska komisija, ki je zaznala korupcijska tveganja, ne pa tudi kršitve zakona. Zadevo preiskujejo tudi kriminalisti.

Portal necenzurirano je medtem v sredo poročal o novem presenečenju, saj je Kopilevič naznanil, da se iz projekta, v okviru katerega bi moralo biti na zemljišču zgrajenih 175 stanovanj, umika, zemljišče pa da bo za kar sedem milijonov evrov, torej skoraj trikrat višjo ceno, prodal novemu lastniku, skupini Rezidenca Momento, povezani z največjim obalnim gradbincem Antejem Gubercem. Zaradi dvomov, da bo tam dejansko uresničena stanovanjska gradnja, se je pojavilo vprašanje, ali bo izolska občina uveljavila predkupno pravico in zemljišče vrnila pod svojo streho. To možnost jim je omogočalo pogodbeno določilo, v skladu s katerim bi lahko občina, če se gradnja stanovanj leto po pridobitvi gradbenega dovoljenja ne bi začela, zemljišče znova odkupila za 2,4 milijona evrov. Rok se izteče oktobra, a so možni pravni zapleti. Župan Milan Bogatič je odločitev prepustil občinskim svetnikom, ki so o zadevi odločali včeraj. Kot namreč poroča STA, je odvetnik Aleksij Mužina svetnike posvaril, da je bil ta pogoj v pogodbo dodan tik pred podpisom, zato v razpisu dražbe ni bil predviden, tako je sam glede možnosti uveljavitve pogodbenega določila zelo skeptičen. Iz razprave je bilo razumeti, da je sedem milijonov previsoka cena. Občinski svet ni sprejel sklepa o uveljavitvi predkupne pravice. Sklenil pa je, da se morata novi kupec in prodajalec pred sklenitvijo pravnega posla seznaniti z vso dokumentacijo o preteklih poslih s tem zemljiščem. To naj bi zavarovalo občino pred morebitnimi prihodnjimi tožbami zaradi ravnanja v preteklosti, še poroča STA.

Google
Lokacija zemljišča

Hipoteka iz Dubaja

Portal necenzurirano.si je ob tem poročal o še enem hakeljcu, da se je namreč konec letošnjega maja tik pred dogovorom o novi prodaji na zemljišču pojavila več kot pet milijonov evrov težka hipoteka podjetja Lefay Management DWC-LLC s sedežem v Združenih arabskih emiratih. Podjetje naj bi bilo povezano s Kopilevičem, so še navedli in dodali, da je znesek, ki ga tamkajšnje podjetje terja od dosedanjega lastnika zemljišča v Livadah, identičen vsoti, ki naj bi jo Kopilevič v slabih štirih letih vložil v projekt. Tako si s prodajo obeta nekaj manj kot dva milijona dobička. Portal je še izpostavil, da je Kopilevič o nameravani prodaji izolsko občino obvestil dva dneva po tem, ko je vpis hipoteke postal pravnomočen, zato pritožba ni več mogoča. Guberac, največji lastnik podjetja Rezidenca Momento, ki je že vplačalo 1,5 milijona evrov avansa za nakup zemljišča, o hipoteki iz Dubaja ne več ničesar. »To nima zveze z nami, ampak je verjetno povezano s prejšnjimi lastniki,« je povedal za necenzurirano.si in dodal, da pričakuje izbris hipoteke.

Agencija Enota
Idejna zasnova v rezidenci Momento, ki bi morala zrasti na Livadah.