Ukrajinsko žito ostaja v pristaniščih

Zelenski: Ukrajinska pristanišča polna neizvoženega žita

A.R.
10. 5. 2022, 13.17
Posodobljeno: 10. 5. 2022, 13.34
Deli članek:

Kaj so zadnje informacije iz Ukrajine? Opozorila letijo na zastajanje zalog žit v ukrajinskih pristaniščih, kar utegne povzročati težave za svetovne prehrambne zaloge.

Profimedia
Zelenski opozarja, da lahko blokada izvoza žit iz ukrajinskih pristanišč kmalu dobi globalne razsežnosti.

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je danes ponoči potrdil, da z visokimi predstavniki EU potekajo pogovori o nujnem spopadu z grozečo prehrambeno krizo, ki bi lahko dobila globalne razsežnosti. Problem sta naslovila na sestanku s predsednikom evropskega sveta Charlesom Michelom, ki je včeraj nenapovedano obiskal ukrajinsko pristaniško mesto Odesa.

Kot povzema BBC, sta na sestanku govorila o »takojšnjih ukrepih za odstranitev blokade ukrajinskih pristanišč«, ki onemogočajo izvoz in porabo ukrajinskega žita. Pred vojno so iz ukrajinskih pristanišč mesečno izvozili 4.5 milijonov ton agrikulturnih proizvodov, oziroma 12% svetovne zaloge pšenice, 15% koruze in 50% sončičnega olja, še povzemajo na BBC.

Zaradi ruske blokade pristanišč, na primer v Odesi zastajajo silosi polni žita, na kar je že včeraj opozarjal Michel, in pozival k »odzivu celega sveta«, a razen poziva in opozarjanja na situacijo podrobnosti kakega morebitnega načrta ne eden ne drugi nista odstrla.

Na včerajšnji obisk je sicer senco vrgel raketni napad, zaradi katerega je sestanek predstavnika EU z Zelenskim potekal v zaklonišču., danes pa so na ukrajinski strani potrdili več raketnih napadov na pristanipko mesto Odesa, med katerimi je uničenje trgovskega centra na primer terjalo eno smrtno žrtev.

V jeklarni v Maruipolju še vedno ostaja okoli 100 civilistov

Medtem pa na STA poročajo, da je v jeklarni Azovstal v Maruipolju še vedno ujetih okoli sto civilistov. Poleg njih je v jeklarskem kompleksu po podatkih Kijeva še več kot tisoč vojakov. Namestnica ukrajinskega predsednika vlade Irina Vereščuk je ob tem dejala, da je v jeklarni na stotine ljudi ranjenih. »Obstajajo ljudje s hudimi poškodbami, ki jih je treba nujno evakuirati. Razmere se iz dneva v dan slabšajo«, je še povedala. V hudo poškodovanem mestu pa naj bi bilo po besedah vodje regionalnih vojaških oblasti Pavla Kirilenka še vedno okoli 100.000 civilistov.

Nenapovedan obisk nemške zunanje ministrice 

Ukrajino pa je po poročanju STA danes doletel še en nenapovedan obisk, tokrat Nemške ministrice za zunanje zadeve Annalene Baerbock, ki je danes odpotovala v Bučo. Obisk Baerbockove je potekal predvsem v znamenju pretekle kritike Zelenskega, da naj Nemčija ne bi zavzela primerno kritične drže do ruske invazije Ukrajine, na kar so se Nemci simbolno odzvali z nekaj zgodovinskimi primerjavami sedanjega konflikta z vlogo Nemčije v drugi svetovni vojni, dejansko pa z nemško okrepljeno dobavo orožja državi.