Wali

Najboljši ostrostrelec se ne bori več v Ukrajini

R.T.
10. 5. 2022, 11.08
Posodobljeno: 10. 5. 2022, 11.13
Deli članek:

Zbal si je, da njegov sin nikoli ne bi poznal svojega očeta.

Profimedia
Wali

Pred približno dvema tednoma je ruski tank v Donbasu na vzhodu Ukrajine streljal na ukrajinske vojake, s katerimi je bil tudi kanadski ostrostrelec Wali in njegov sonarodnjak Shadow, oba prekaljena vojaka. Tik pred tem sta dva ukrajinska vojaka ignorirala njegov nasvet ter splezala iz jarka in si prižgala cigareti. Izstrelek je pristal točno med njima.

Kanadčana po imenu Shadow je sila vrgla po tleh, v ušesih mu je zvonilo. Ko je pomolil glavo iz jarka, ga je pričakal grozljiv prizor: eden od Ukrajincev je bil mrtev, drugi, brez nog, je bil tik pred tem, da izdihne. Spogledala sta se, nekaj trenutkov je žar v njegovih očeh ugasnil.

Silno topništvo

Kanadčana sta sprevidela, da kaj več ne moreta storiti – rusko topništvo je premočno, njegov domet predolg. Kot je pozneje povedal Shadow, je v Ukrajini tolikokrat za las ubežal smrti, da se na fronto ne bo več vrnil.

Dva naboja

Profimedia
Wali

Wali, o katerem se je že poročalo, da je umrl v Ukrajini, se je vrnil v rodni Quebec. Tudi on je za las odnesel celo kožo. Na koncu se je odločil, da zaradi svojega eno leto starega sina in soproge zapusti bojišče. »Med video klici sem opazil, da me sin ne prepoznava. Če bi umrl, bi bil zanj le zgodba. Zgodba o očetu, ki je odšel v Ukrajino in se ni vrnil,« je dejal za Le Presse. A vseeno ga vleče nazaj v žar boja.

Wali, ki mu pripada naziv najboljšega ostrostrelca, boril se je tako v Afganistanu kot tudi Siriji, je v Ukrajini, kot pravi, izstrelil le dva naboja. Oba v opozorilo. »To je vojna strojev, v kateri imajo pogumni ukrajinski vojaki zaradi obstreljevanja ogromne izgube, obenem pa ne morejo izkoristiti številnih priložnosti, da oslabijo sovražnika, ker jim primanjkuje tehnološko-vojaškega znanja. Če bi imeli Ukrajinci tehnologijo, kakršno smo imeli za komunikacijo s topništvom v Afganistanu, bi lahko nad Rusi izvedli masaker,« je še dejal za konec.