Zaradi smetnjakov na mestih za invalide ne moreta iz svojega vozila

Nespoštljivo in brezobzirno: »Rekli so nama celo, da nisva prava invalida!«

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
10. 5. 2022, 09.09
Posodobljeno: 10. 5. 2022, 09.14
Deli članek:

»Ker nekateri sosedje smetnjake potisnejo tik ob invalidsko parkirno mesto, nikakor ne moreva normalno iz avtomobila. Oba s partnerico sva stoodstotna invalida. Rešitve, ki nama jih ponujajo, da naj pač iz vozila izstopiva kar na cesti, ne pridejo v poštev, saj so tudi nevarne,« je ogorčen Janko Marčič, stanovalec Kraigherjeve ulice 20 na Ptuju.

Črtomir Goznik
Janko Marčič: »Dva invalida potrebujeta več prostora kot eden, da lahko brez težav izstopita iz vozila. Nekaterim to ni logično.«
Marčič je o zapletih, ki jih imajo v stanovanjskem bloku, obvestil tudi ptujsko občino. Kmalu bo sklican skupni sestanek. Imel naj bi zagotovila, da iščejo rešitev. Da bodo zadeve preučili in poskušali najti rešitev, so potrdili tudi na Mestni občini Ptuj. 

Marčič živi na Kraigherjevi ulici s svojo partnerico Natalijo Špes. Oba sta invalida, on je tudi krvni bolnik, hemofilik, ona ima cerebralno paralizo. Vsakodnevnih preprek, s katerimi se srečujeta, ker sta gibalno ovirana, je veliko. Pa vendar oba poskušata živeti, kolikor se da običajno. Pri tem sta seveda vajena takšnih in drugačnih izzivov, a včasih zanju preprosto postane preveč.

Pred blokom, v katerem stanujeta zadnje leto, je označeno parkirno mesto, namenjeno invalidom, ki ga seveda uporabljata. Ob njem so nameščeni smetnjaki za vse stanovalce bloka. Nameščeni so na parkirnem mestu, tik ob »njunem« prostoru. Ko so postavljeni na skrajnem desnem robu parkirnega mesta, lahko Janko in Natalija nemoteno izstopita. Kakor hitro pa smetnjake kdo prestavi bližje ali celo na rumene črte, ki označujejo prostor za invalide, imata velike težave: »Večkrat sva o tem, kaj se dogaja, obvestila redarstvo. Sva invalida, ki preprosto zaradi kaprice nekoga ne moreta izstopiti iz avtomobila. Smetnjake postavijo dva centimetra od najinega vozila. Sosedje ponujajo rešitve, naj partnerico, ki ima cerebralno paralizo, nalagam na glavni cesti. Nekateri celo trdijo, da invalidi ne potrebujemo nič več prostora kot drugi. Slišal sem celo, da nisva prava invalida, ker lahko hodim, se vozim s kolesom in podobne nebuloze.«

Brkič: Zadeve rešujemo skupaj z občinsko inšpekcijo

Robert Brkič, vodja medobčinskega redarstva Skupne občinske uprave občin Spodnjega Podravja, pravi, da so z njunimi težavami seznanjeni. Stanje na terenu so preverili in jima svetovali: »Naše redarke so jima ob zadnjem klicu pomagale odstraniti smetnjake in omogočile, da sta lahko normalno izstopila iz vozila. Napotili smo ju, naj zadeve rešujeta z občinsko inšpekcijo. To je namreč v njihovi pristojnosti.« Brkič opozarja, da navedeni primer ni osamljen. Tudi marsikje drugje v blokovskih naseljih se srečujejo s podobnimi težavami.

Zaradi ponavljajočih se dejanj posameznikov, ki menda celo namenoma potisnejo smetnjake proti parkirnemu mestu za invalide, pa naj bi – tako pravita naša sogovornika – imeli težave tudi smetarji. Pogosto naj bi težko prišli do smetnjakov, saj so ti med vozili. »Verjetno nihče ni v prekršku, je pa to, kar počnejo, moralno sporno. Vem, da je problem s parkirišči na Ptuju velik, vendar za to nismo krivi invalidi. Je pa že leto dni parkirano zapuščeno vozilo v bližini nas, brez registrske. Zakaj ga ne odpeljejo, pa bo takoj vsaj en dodaten prostor?« se sprašuje Marčič.

Črtomir Goznik
Janku so ljudje celo očitali, da ni pravi invalid, ker lahko hodi in se vozi s kolesom.

Parkirnih mest za invalide premalo

Pred nekaterimi bloki so smetnjaki na zelenici, na funkcionalnih zemljiščih. »Pri nas bojda ne morejo biti, ker sta pod zelenico kanalizacija in vodovod,« pravi Marčič.

Še nedolgo nazaj je bilo parkirišče pred Kraigherjevo zarisano drugače. Prav zaradi novih stanovalcev so pred letom dni, ko sta se vselila, označili prostor za invalide. Tudi okrog tega naj bi bila deležna očitkov: »Invalidi smo baje krivi, ker vzamemo dva, tri prostore, kjer bi lahko parkirali drugi. Sam mislim, da bo treba zarisati v blokovskem naselju še kak dodaten prostor za invalide. V tem delu Kraigherjeve sta le dve označeni mesti za štiri bloke.«