Odstop premierja ni ustavil nemirov

V nočnih nemirih na Šri Lanki zagorelo

A.R.
10. 5. 2022, 09.47
Posodobljeno: 10. 5. 2022, 11.26
Deli članek:

Včeraj so naraščajoči nemiri v prestolnici Šri Lanke, Kolombu, izzvale popuščanje s strani vlade in odstop premierja Mahinda Rajapakse. A do odziva je očitno prišlo prepozno, saj so se spopadi med protestniki, podporniki vlade in policijo nadaljevali še pozno v noč.

Profimedia
Spopadi med protestniki so se včeraj začeli, ko so podporniki vlade zažigali šotore protestnikov

Včeraj smo poročali o eskalaciji nekajtedenskih nemirov, ki jih je povzročila ena največjih ekonomskih kriz v Šri Lanki od obstoja države. Zaradi hudega pomanjkanja goriva, hrane in zdravil so protestniki več tednov opozarjali na nesposobnost soočenja s krizo v državi, ki jo sicer vodita premier Mahinda Rajapaksa in njegov brat Gotabaya na predsedniškem položaju.

Po tem, ko je vlada zaradi naraščajočih nemirov pretekli vikend razglasila izredno stanje, pa je včeraj že priznala svoj poraz in kljub krčevitemu oklepanju svojih položajev pristala na nekaj zahtev protestnikov. Predsednik države je nedavno tako že pristal na ustavne spremebe, ki dajejo več moči v roke parlamentu, včeraj pa je svoj odstop podal še premier Mahinda.

Profimeida
Ranjen protestniški duhovnik pred uradno rezidenco premierja Mahinde Rajapakse.

Nočni nemiri na ulicah Kolomba

Odstop pa ni pomiril protestnikov, ki so jih včeraj še dodatno podžgali spopadi s skupino podpornikov vlade ter policijo, ki je v nemirih posredovala s solzilcem in vodnimi topovi. Ponoči so tako v prestolnici Kolombo različne skupine blokirale ceste, zagorela so domovanja več ministrov in drugih predstavnikov vlade. V nekem incidentu naj bi si po poročanju Guardiana eden od ministrov sam vzel življenje, po tem ko je pod njegovimi streli umrl 27 letni protestnik v napadu na ministrovo vozilo, po nekaterih virih sta jo v omenjenem incidentu skupila celo dva protestnika. Proti jutru pa je policija sedaj bivšega premierja morala reševati iz njegove rezidence, v bližini katere so nočni demonstranti zanetili požar v praznem avtobusu.

Od včerajšnjih spopadov različni viri zaenkrat poročajo o okoli 200 ranjenih in nekaj smrtnih žrtvah, ki se v različnih virih gibljejo med pet in sedem mrtvih v včerajšnjih in nočnih nemirih.