vztrajali bodo pri svojem

Poklukar jih je pustil na cedilu: "Posledice bo celotna družba lahko čutila še dolgo"

R.T.
10. 5. 2022, 08.40
Posodobljeno: 11. 5. 2022, 10.22
Deli članek:

Prioriteti sindikata sta sprejem kadrovskih standardov in normativov v zdravstveni negi ter ureditev plačila zaposlenih na vseh nivojih.

Bobo
S trenutno veljavnimi kadrovskimi standardi in normativi zaposleni ne morejo več zagotavljati varne in kakovostne zdravstvene in babiške nege, so opozorili.

Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije (SDZNS) je ob prazniku mednarodnega dneva babic oziroma medicinskih sester izpostavil »akutne težave, ki so v dejavnosti prisotne ter se ne rešujejo že več let ali celo desetletij«.

Prioriteti sindikata sta sprejem kadrovskih standardov in normativov v zdravstveni negi ter ureditev plačila zaposlenih na vseh nivojih.

Sindikat oblastem očita, da še vedno ne spoštujejo dogovorjenega in rokov za sprejem dokumentov. »Minister za zdravje Janez Poklukar je lani obljubil začetek pogovorov ter tudi terminski načrt za sprejem kadrovskih standardov in normativov v zdravstveni negi (skladno z zagotovili ministra naj bi bili sprejeti do konca lanskega avgusta, a se to seveda niti do danes še ni zgodilo)«, so zapisali v izjavi za javnost.

S trenutno veljavnimi kadrovskimi standardi in normativi zaposleni ne morejo več zagotavljati varne in kakovostne zdravstvene in babiške nege, so opozorili. V zadnjih dveh letih se je položaj le še poslabšal, zaposleni na vseh nivojih pa so izčrpani »in posledice bo celotna družba lahko čutila še dolgo«. Ob tem so izpostavili, da so obstoječi normativi stari krepko čez 35 let, in poudarili, da se bodo takoj po imenovanju nove vlade posvetili tej problematiki – po potrebi bodo posegli tudi po sindikalnih aktivnostih.

Prezrt primarni nivo

Konec leta 2021 so plačne razrede zvišali zlasti zaposlenim na sekundarnem nivoju in v socialnovarstvenih zavodih, »medtem ko je bil primarni nivo v največjem delu prezrt. Pojavile so se nova nesorazmerja in anomalije, ki jih je treba nasloviti, zato bo SDZNS po oblikovanju nove vlade pristojne pozval ko pogajanjem. Skladno z Dogovorom o nujnih ukrepih na področju plač v zdravstvu bi se morala že sredi januarja letos nadaljevati pogajanja za naslovitev vseh v prvem krogu neupoštevanih zahtev oziroma delovnih mest ter novonastalih anomalij in plačnih nesorazmerij. Delegati na aprilski skupščini so vodstvu SDZNS podelili mandat, naj vztraja pri navedenih zahtevah in naj jih naslovi tudi na novo vlado, pri svojih zahtevah in za dosego le-teh pa se po potrebi lahko posluži vseh sindikalnih aktivnosti,« so še zapisali.