Dostop do nafte

Orbanove sanje: "Če nam ne bi vzeli morja, bi imeli pristanišče"

G.G.
10. 5. 2022, 11.00
Posodobljeno: 10. 5. 2022, 15.59
Deli članek:

Madžarska najbolj ostro nasprotuje prepovedi uvoza ruske nafte. Če bi se ji odrekli, bi morali najti druge vire. Verjetno bi potrebovali nov naftovod do Hrvaške.

Profimedia
Viktor Orban je močno navezan na ruske energente.

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je včeraj ponovil, da njegova država ne bo glasovala za sankcije proti Rusiji, saj te predstavljajo težavo za Madžarsko. "Predlog je kot atomska bomba za madžarsko gospodarstvo in bi uničila našo stabilno dobavo energije," je njegove besede na Twitterju povzel tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs.

Če pa bi se v prihodnosti Madžari odrekli ruski nafti, bi nujno potrebovali oskrbo iz drugih držav. Najbližja pristanišča Madžarski, do katerih lahko priplujejo tankerji z nafto, so na Hrvaškem, zato v Budimpešti vztrajajo, da Hrvaška pripelje cevovod do madžarske meje.

Madžarski premier Viktor Orban pa je potarnal zaradi zgodovinskih dejstev. »Kdor ima morje in pristanišča, lahko pripelje nafto s tankerji. Če nam ne bi vzeli morja, bi imeli pristanišče,« se je dvoumno izrazil Orban v radijskem intervjuju, a vseeno dovolj jasno, da so vsi razumeli, da je govoril o nacionalističnih sanjah po veliki Madžarski iz časov Avstro-Ogrske monarhije, ko so imeli Madžari neposredno oblast v reškem pristanišču.

Madžarski veleposlanik v Zagrebu na zagovor

Hrvaško zunanje ministrstvo je danes obsodilo Orbanovo izjavo. »Hrvaška ostro obsoja izjavo madžarskega premierja in vse ozemeljske težnje do sosednjih suverenih držav,« so sporočili z zunanjega ministrstva in opozorili, da takšne izjave po nepotrebnem rušijo dobrososedske odnose. Prav tako so zaradi te izjave na zagovor povabili madžarskega veleposlanika v Zagrebu, hrvaški veleposlanik pa je za pojasnilo zaprosil tudi v Budimpešti.

Orban se je sicer včeraj pogovarjal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, ki je po srečanju dejela, da sta dosegla napredek glede embarga na uvoz ruske nafte v EU, a dogovora še ni. Peščica vzhodnih držav EU je zaskrbljena, da jim embargo ne bo omogočil dovolj časa za prilagoditev, čeprav je komisija sporočila, da bosta Madžarska in Slovaška za tranzicijo imeli na voljo do konca leta 2023. Nato je Bruselj pristal na to, da bi se prehodno obdobje zanju izteklo šele konec leta 2024, a Madžarske tudi to ni zadovoljilo, je poročal STA.