ponovna podražitev bencina in dizla

Današnji skok cen tekočega goriva kliče po nujnosti ponovne regulacije

A.R./STA
10. 5. 2022, 11.18
Posodobljeno: 10. 5. 2022, 11.27
Deli članek:

Da je nekakšna regulacija cen teokčega goriva nujna, se zaveda verjetni bodoči mandatar Robert Golob, ki je o načrtih v zvezi s tem spregovoril v svojem včerajšnjem nastopu v Studiu 9. maj. Danes pa se lahko tega zavejo še potrošniki, ki bodo po skoku cen iz prejšnjega ponedeljka danes za bencinska in dizelska goriva ponovno morali plačati višjo ceno.

Profimedia
Kaj si lahko obetamo po že drugem dvigu cen tekočih goriv od začetka meseca?

Po prvomajskem »darilu« vlade v odhajanju v obliki deregulacije cen tekočih goriv, so skupine avtoprevoznikov že opozarjale na nujnost ponovne regulacije, saj bodo podražitve goriva nujno vplivale tudi na končne cene blaga in storitev. Vrnitev k določeni obliki regulacije cen naftnih derivatov in drugih energentov je pred volitvami zagovarjalo tudi nekaj večjih političnih strank.

Na včerajšnjem nastopu v oddaji Studio 9. maj je verjetni bodoči mandatar in predsednik največje parlamentarne stranke Gibanje Svoboda, Robert Golob, sicer ni želel dajati konkretnejših napovedi o možnih novih podražitvah, je pa spregovoril o načrtu ukrepov za blažitev dvigovanja cen, ki ima neposreden učinek na že obstoječo inflacijo.

Golob je včeraj napovedal nujnost nekakšne regulacije, pri tem pa je po njegovem potrebna kombinacija treh stvari: dogovora s trgovci, kako naj se ti vedejo pri določanju cen, regulacije, ko gre za marže trgovcev in dajatve, pa tudi subvencij, denimo za kmete ali prevoznike.

Da umiritev cen tekočih energentov ne bo prišla sama po sebi, kaže današnji vnovični občuten dvig cen. STA tako poroča o dvigu cen tudi za 6 centov na liter tekočega goriva. Današnja cena 95-oktanskega bencina je tako zunaj omrežja avtocest in hitrih cest pri treh največjih ponudnikih v državi na bencinskih servisih Petrola in MOL Slovenija 1,717 evra za liter, medtem ko je na servisih OMV Slovenija pri 1,714 evra, torej okoli šest centov več kot po ponedeljkovem skokuu cen. Na avtocestnem omrežju se cena bencina giblje nekaj nad 1,78 evra.

Cene dizla so se prav tako zvišale, a bistveno manj. Če je liter dizla v ponedeljek po bencinskih servisih zunaj avtocestnega omrežja stal nekaj več kot 1,85 evra, stane zdaj na Petrolovih in servisih družbe MOL Slovenija liter dizla 1,862 evra. Še manj so za zdaj dizel podražili pri OMV Slovenija, kjer stane liter dizla 1,856 evra, na avtocestnem omrežju pa medtem dizel stane malenkost več kot 1,92 evra.

To je tako že drugi dvig cen po prejšnjem ponedeljku, ko je podražitev nastopila kot neposredna posledica vladne odločitve, da ne podaljša 45-dnevne regulacije cen.