Prilaščanje zaslug

V SDS brez sramu ukradli 2416 projektov

Žiga Kariž
8. 4. 2022, 16.15
Deli članek:

Po Sloveniji so se pojavili plakati, na katerih se stranka SDS hvali z »rezultati svojega dela«. Pri tem se jim ne zdi sporno, da so si pripisali rezultate dela celotne vlade, predvsem pa lokalnih skupnosti.

Facebook
Oglas za SDS, spletna stran vladna, projekti pa večinoma občinski.

Na različnih oglasnih mestih v Sloveniji so se pojavili oglasi vladajoče stranke SDS, ki naj bi opozarjali na dobro opravljeno delo aktualne vlade. Ob tem plakati delo aktualne vlade enačijo kar s stranko SDS. Z izhodiščem, da sta stranki Konkretno in NSi le priveska v vladi, sta se očitno najprej sprijaznili omenjeni stranki sami, zdaj pa prek predvolilnih oglasov to prepričanje utrjuje še stranka SDS. Na plakatu je kot dokaz dobrega dela navedena kar spletna stran, postavljena na domeni Gov.si, ki pripada slovenski vladi. Stranka SDS tega ni storila prvič, predvsem na družbenih omrežjih je prepletanje vladnih sporočil in sporočil stranke skoraj povsem prepleteno.

Sistematično prilaščanje zaslug

Tudi hvaljenje z dosežki drugih pri stranki Janeza Janše ni nič novega. Pred mesecem dni smo pisali o tem, da je stranka SDS nekatere občine Spodnjega Podravja, med njimi Ormož, Sveti Tomaž in Središče ob Dravi, prelepila z reklamnimi panoji, na katerih se hvalijo z infrastrukturnimi in drugimi projekti, ki se sicer sploh niso financirali iz njihovega žepa, temveč iz davkoplačevalskega denarja – iz občinske, državne in evropske blagajne. Številni so bili nad to potezo zgroženi, še najbolj zanimivo pa je, da so takšno potezo SDS obsodili koalicijski partnerji aktualne vlade! Župan Mirko Cvetko iz vrst NSi je bil ogorčen: »To ni pošteno. Razočaran sem, da si za investicije, za katere smo se v kraju borili več kot deset let, danes zasluge prisvaja nekdo drug. Glede na to, da projekte (so)financira država, bi razumeli kvečjemu, da bi se pod to podpisala vlada.«

ČG
Sporni plakati so se najprej pojavili na Štajerskem.

Jezni tudi v Slovenj Gradcu

Pred dnevi je završalo tudi v Slovenj Gradcu, kjer sta se pojavila plakata, na katerih se SDS hvali, da gradi zimski bazen in urbani park ter planinski dom na Uršlji gori. Kot poroča časnik Večer, so na plakatu uporabili celo fotografije v lasti Občine Slovenj Gradec in Planinskega društva Prevalje. Zaradi tega so iz slovenjgraške občinske uprave na sedež stranke SDS poslali dopis, v katerem opozarjajo na uporabo grafičnih in vsebinskih elementov občinskih projektov v izvajanju. »Stranko smo pozvali, naj v duhu korektne obveščenosti javnosti o načinu financiranja projektov, sofinanciranih iz občinskega proračuna, državnih davkoplačevalskih sredstev in iz evropskih skladov, takšne oglase umakne z družbenih omrežij,« so povedali na občini. Da bi si katera od strank zgolj za ustvarjanje vtisa o lastni delavnosti in uspešnosti brezsramno prilastila zasluge za praktično vse že izvedene projekte, projekte, ki so v fazi načrtovanja ali pa se ravno izvajajo, do zdaj še nismo doživeli. A glede na to, kar se v našem političnem prostoru dogaja že dve leti, nas težko še kaj preseneti.

Facebook
Občina Slovenj Gradec je SDS pozvala k umiku oglasov.

Ukradli 2416 projektov

Kot je zapisano na vladni spletni strani, so na seznam, ki si ga je prilastila SDS, uvrstili 2416 projektov, ki jih je vlada v tem mandatu potrdila, načrtovala, začela izvajati ali jih tudi dokončala na občinski, medobčinski in nacionalni ravni, s prikazanim datumom izvedbe. Ob projektih je navedena kar celotna vrednost projekta, kar ustvarja vtis velikodušnosti vlade, zneski, ki so jih ta ali prejšnje vlade dejansko namenile za izvedbo projektov, pa so znatno nižji. Na seznamu je tako na primer projekt ureditve galerije Cukrarna, pri katerem je od 23 milijonov evrov država prispevala »le« nekaj več kot dva milijona evrov (na vladni strani za hvaljenje je naveden le celoten znesek), tudi teh sredstev ne po zaslugi SDS. Vidnejših predstavnikov SDS ni bilo niti na odprtju, kjer je vlado zastopal minister Boštjan Koritnik, ki prihaja iz kvote stranke Konkretno. Na seznamu so praktično vsi občinski projekti, pri katerih so morale lokalne skupnosti poskrbeti za vse: od ideje do realizacije, vlada je zgolj pristavila svoj lonček, zdaj pa so se pri SDS odločili, da se bodo hvalili s tujimi žulji.