Sproščanje

Ihan: V razmislek smo predlagali tudi odpravo zaščitnih mask vsaj v razredih med poukom

S.R.
16. 2. 2022, 06.44
Posodobljeno: 16. 2. 2022, 06.50
Deli članek:

Svoje misli glede napovedanega sproščanja ukrepov je včeraj za Odmeve na TV Slovenija strnil imunolog Alojz Ihan, ki je sodeloval na včerajšnjem posvetu slovenskega zdravstva, na katerem so pretresali možnosti postopne ukinitve ukrepov.

Primož Lavre/Reporter
Prof. dr. Alojz Ihan, dr. med. mikrobiolog in imunolog.

Ihan je pojasnil, da poskušajo ukrepanje prilagoditi realnosti trenutnih razmer, ki vladajo v času različice omikron. Gre za »neko novo vrsto okužbe, ki poteka veliko bolj blago, ki ga pravzaprav ne moremo ustavljati s temi običajnimi ukrepi.« Sklenili so, da je treba prenehati s strategijo zadrževanja virusa, temveč epidemijo blažiti tako, da se pomoč usmeri v ogrožene skupine. Tiste skupine, ki niso tako ogrožene, pa je treba čim prej »vrniti v normalo.«

Odprava mask v šolah?

Ihan je navedel še, da so v razmislek predlagali tudi odpravo zaščitnih mask vsaj v razredih med poukom, v nadaljevanju pa tudi prenehanje samotestiranja. Kot je pojasnil, trenutno kaže, da je pri omikronu z maskami v razredih težko doseči uspeh, hkrati pa po pričevanju pediatrov omikron ne povzroča teh najhujših sistemskih vnetij, torej resnejšega poteka bolezni pri otrokih. Če so imeli v času delte približno 50 otrok s temi sistemskimi vnetji, teh pri omikronu kot kaže ni.

Edini način je cepljenje

Kar zadeva še vedno visoko umrljivost, samo v torek je namreč umrlo 23 tako imenovanih covidnih bolnikov, je po njegovih besedah zdaj v času omikrona za razliko od prejšnjih valov treba med temi bolniki ločiti tiste, ki umirajo v resnici zaradi osnovne bolezni covidne pljučnice, in tiste, pri katerih je covid pridružena bolezen. V razmerah, ko je virus tako razširjen, je logično, da je veliko tistih bolnikov, ki v bolnišnici pristanejo zaradi drugih bolezni, a so se tudi okužili z omikronom. Te težave po njegovih navedbah v prejšnji valovih nismo imeli. Je pa Ihan dejal, da je zdaj zlasti v ogroženih skupinah posebej pomembno, da vzdržujejo imunost. Treba se je namreč zavedati, da s sproščanjem povzročimo večje kroženje virusa, zaradi česar bodo morale ogrožene skupine v resnici bolj paziti, da se izognejo okužbi. »Tukaj je edini način cepljenje,« je dodal.

Ihan je še pojasnil, da trenutno ni izčrpano samo slovensko zdravstvo, temveč so izčrpani tudi ali predvsem bolniki, saj je dostop do zdravstva zaradi vseh logističnih težav in pogojev PCT v času covida-19 zelo otežen. Ogromno bolnikov v tem času enostavno ni prišlo do zdravnika, zato so zdaj pričakovanja velika, ljudje pa v resnici potrebujejo pomoč. »Treba se bo potruditi, da se vsaj na ravni primarnega zdravstva odstrani čim več ovir,« je še izpostavil.