Ker je bil kritičen do Jožeta Možine

Šef Ukoma zaradi novinarjevega tvita pritiska na vodstvo RTV in inšpektorat za delo

R.T.
15. 2. 2022, 21.44
Posodobljeno: 15. 2. 2022, 21.45
Deli članek:

V "analizah poročanja" RTV Slovenija, ki jih je decembra pričel objavljati Urad vlade za komuniciranje Ukom vlada poziva inšpektorat za delo, naj ukrepa proti novinarju Borisu Vasevu.

STA
Šef Ukoma Uroš Urbanija

Zakaj se v Analizah poročanja Urad vlade RS za komuniciranje pod vodstvom Uroša Urbanije ukvarja s tem, kar novinarji RTV v prostem času objavljajo na svojih družbenih omrežjih?

Zadnja tarča Ukomovih "analiz poročanja" je bil novinar Boris Vasev, ki dela na RTV-jevem spletnem portalu MMC.

Slednji si je, tokrat že drugič, prislužil bes Janševe vlade zaradi tvita, ki ga je napisal o delu Jožeta Možine. Vasev je na družbenem omrežju Twitter 11. februarja v odziv na Možinin intervju z Ernestom Petričem zapisal: "Po @AlojzKovsca še en predstavnik PovezimoSlo v promocijskem intervjuju pred volitvami. In to drugič v isti oddaji v manj kot dveh letih. Ne pozabimo, Možina je namesto sankcij za svoje manipulacije prejel uredniško pozicijo v oddaji Intervju. Parodija od medija."

Zapis, ki je kritičen do dela Jožeta Možine, pa tudi do tega, kakšno obravnavo Možina prejme s strani RTV, je očitno precej razburil Janševo vlado, saj so se odločili, da mu v "analizi poročanja" za drugi teden februarja namenijo svoj odstavek.

Poudarimo še enkrat - Ukom se v analizah dela javne radiotelevizije raje ukvarja z objavami, ki jih na lastnih družbenih omrežjih delijo novinarji RTV. Na Ukom so se odzvali na novinarjevo objavo, ki ni del poročanja RTV, in pri tem pozvali vodstvo RTV ter inšpektorat za delo, naj ukrepa zaradi objave, ki jo je novinar delil na Twitterju.

Na Ukomu so o Vasevovem tvitu zapisali: "Novinar RTV Boris Vasev javno objavlja skrajno zavržene in sovražne tvite, celo proti svojim stanovskim kolegom, s čimer škoduje ugledu RTV, predvsem pa verodostojnosti in neodvisnosti tega medija, saj v njegovih objavah ne gre za novinarske vsebine, ampak za tipični primer sovražnega govora. Ker se RTV zgleduje po BBC-ju, v katerem tovrstno ravnanje iz razumljivih razlogov ni dopustno, se postavlja vprašanje, zakaj se taki nastopi dopuščajo v škodo javnega zavoda, ki ga vsi plačujemo. Prav tako gre pri njegovih javnih objavah za mobing sodelavcev, s katerimi se Vasev ne strinja, vprašanje pa je, zakaj niti vodstvo niti inšpektorji za delo v tovrstnih primerih očitnega šikaniranja ne ukrepajo."

Ukom tako zaradi novinarjeve objave na družbenem omrežju izvaja pritisk na inšpektorat za delo in vodstvo RTV.

Ukom / Zajem zaslona
V Analizi poročanja za teden med 7. in 13. februarjem se Ukom ponovno ukvarja s tviti novinarjev.