Življenje bo "normalno"

Tudi v tej državi bodo odpravili praktično vse omejitvene ukrepe

L.J./STA
15. 2. 2022, 20.35
Posodobljeno: 15. 2. 2022, 20.41
Deli članek:

Nizozemska bo do 25. februarja odpravila skoraj vse omejitve, povezane s covidom-19. Ob vse manj okužbah in hospitalizacijah bo v državi življenje ponovno "normalno", je danes dejal nizozemski zdravstveni minister Ernst Kuipers.

Profimedia
Do 25. februarja bodo na Nizozemskem odpravili večino zajezitvenih ukrepov.

"Država se bo znova odprla," besede zdravstvenega ministra Ernsta Kuipersa na tiskovni konferenci povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Bari, restavracije in nočni klubi se bodo vrnili na delovni čas pred pandemijo, medsebojna razdalja in zaščitne maske pa v večini krajev ne bodo več obvezne.

"Maske so obvezne samo v javnem prometu in na letališčih. Držanje razdalje in nošenje maske ostaja smiselno, ni pa obvezno," je dodal minister.

Opozoril je, da pandemije sicer še "ni konec" in da morajo ranljivi ljudje še vedno ostati previdni.

Kuipers je januarja prevzel funkcijo zdravstvenega ministra kot del nove vlade premierja Marka Rutteja in hitro nakazal, da želi začeti vračati družbo v normalno stanje.

Nizozemska vlada namreč decembra po porastu okužb z različico koronavirusa omikron uvedla nekatere najstrožje omejitve v Evropi. Zaradi slednjih je v državi prišlo do hujših nemirov in izgredov, policija pa je novembra v Rotterdamu celo streljala na protestnike.

Po zadnjih podatkih nizozemskih zdravstvenih oblasti so v državi v zadnjem dnevu zabeležili dobrih 50.000 novih okužb s koronavirusom. Polno cepljenih je 86,3 odstotka Nizozemcev, starejših od 18 let, poživitveni odmerek pa je prejelo 60,6 odstotka odrasle populacije.