Takojšna uvedba PC

Takšno je stališče posvetovalne skupine glede obveznega cepljenja

M.M./STA
12. 1. 2022, 11.24
Posodobljeno: 12. 1. 2022, 11.51
Deli članek:

Zaradi trenutne epidemiološke situacije pa člani posvetovalne skupine za cepljenje podpirajo takojšnjo uvedbo pogoja preboleli in cepljeni.

STA
Bojana Beović, vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ.

Posvetovalna skupina pod vodstvom Bojane Beović je sprejela stališče, da uvajanje obveznega cepljenja proti covidu-19 v dani situaciji ni primerno. Člani skupine hkrati predlagajo izdelavo operativnega načrta, ki bi omogočil učinkovito uvedbo in izvedbo obveznega cepljenja, piše v zapisniku, ki je objavljen na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Predstavnica NIJZ je člane skupine seznanila tudi s spremembami v predlogu programa cepljenja za leto 2022. Ena od predlaganih sprememb je, da se cepljenje proti covidu-19 "navede tudi v poglavju Cepljenje zaposlenih". Specialist medicine dela bi, kot piše v zapisniku, vključil cepljenje proti covidu za določena delovna mesta v izjavo o varnosti z oceno tveganja delovnega mesta.

Ko bo cepivo Novavax na voljo v Sloveniji, ga bo skupina umestila v priporočila za cepljenje. To se bo zgodilo predvidoma konec januarja. Ob tem so navedli, da je cepivo za zdaj odobreno le za osnovno cepljenje polnoletnih oseb z dvema odmerkoma v razmaku vsaj treh tednov. Posvetovalna skupina je na sestanku tudi posodobila priporočila glede cepljenja s poživitvenimi odmerki cepiva proti covidu-19 in glede cepljenja prebolevnikov. Spremembe je na novinarski konferenci v ponedeljek predstavil minister za zdravje Janez Poklukar.

Skupina po novem priporoča cepljenje osebam, ki so prebolele covid-19, en do šest mesecev po preboleli bolezni. Če je bila oseba pred okužbo s koronavirusom polno cepljena, pa skupina prejem poživitvenega odmerka priporoča tri do šest mesecev po preboleli bolezni, je pojasnil minister.